Dvorci Srbije

Zgrada Učiteljskog doma

Niš

Zgrada Učiteljskog doma u Nišu, sagrađena je 1933. godine za potrebe smeštaja i rada učitelja i predata na upravljanje Učiteljskom udruženju Niša. Predstavlja zaštićeno nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Učiteljsko udruženje je na placu dobijenom od Opštine 1922. godine, sa gradnjom zgrade otpočelo 1930. godine prema projektima arhitekata Julijana Djupona i Bore Simovića, koji su ujedno vršili i nadzor nad izvođenjem radova. Izgradnja je završena 1932. godine, a zgrada je svečano otvorena 10. januara 1933. godine. Učiteljski dom je sagrađen za potrebe smeštaja dece izginulih učitelja u Velikom ratu i za razne kulturne i društve potrebe tadašnjeg Jugoslovenskog udruženja učitelja.

Učiteljski dom dizajniran je u duhu eklekticizma. Njegov ugaoni položaj određuje njegovu asimetričnu poligonalnu ravan; ugaona fasada istaknuta je velikom osmougaonom kupolom. Zgrada se sastoji od prizemlja i drugog sprata; prizemlje i sprat su odvojeni kablovima koji horizontalno isprepliću fasade; vertikalni ritam obezbeđuju visoki prozori odvojeni stilizovanim angažovanim pilastrima. Ugaona fasada ima balkon sa balustradom. U severoistočnom krilu zgrade, u ulici Kralja Stefana Prvovenčanog, nalazi se ulaz sa velikim dvokrilnim stepeništem koje vodi u predsoblje, a zatim u svečanu salu. Sa prednje strane, sa strane Sinđelićevog trga, glavni ulaz vodi u hodnik i široko dvostruko stepenište za let; takođe omogućava pristup učiteljskoj sobi sa zajedničkom kuhinjom. Osim arhitektonske vrednosti, zgrada ima istorijski značaj jer svedoči o razvoju kulturnih i obrazovnih aktivnosti u južnoj Srbiji. Elegantne je oker boje.

Sada deluje napušteno i van upotrebe već neko vreme. Poslednjih godina predmet je sporova između Društva učitelja Srbije i grada Niša u kojima su pobedili nastavnici koji ostaju njegovi vlasnici. Grad Niš je prvobitno nameravao da u kuću smesti kancelarije obližnjeg Prekršajnog suda.