Дворци Србије

Музеј наиве (Зграда у ул. Бошка Ђуричића 10)

Јагодина

Зграда музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини или краће, Музеј наиве, једна је од најимпресивнијих грађевина у Јагодини и од 1988. године је под заштитом државе као непокретно добро, односно споменик културе.

Зграда у којој се данас налази Музеј наиве грађена је 1929. године за становање породице Ристић. Грађена је на два нивоа, а након извршене адаптације подрумских просторија 1966. године добила је и трећи ниво. Има правоугаону основу, а прављена је од камена и цигле. Посебно су раскошне фасаде, које имају веома снажну декорацију. Као и све зграде тог времена, може се оценити као еклектицистичка грађевина, са снажним упливом сецесије, видљивим у декорацији и надстрешници која нагиње аустријском и немачком виду сецесије са алпским мотивима. Кров је четворосливан, има врло стрм нагиб и покривен је фалцованим црепом.

Wikipedia/Nenad Stevanović

Венац између приземља и спрата је веома складно обрађен са низом стилизованих рељефних кринова. На простору изнад прозора на спрату су гирланде, амфоре са цвећем и флоралне метопе у белој боји на жутој подлози фасаде, што је складни осврт на неокласицистично доба. Стрехе су богато декорисане белим профилисаним дрвеним елементима. Монументални дводелни улаз води у стаклени хол изнад кога је равна тераса са бетонском балустрадом. Прозори су у приземљу троделни, а на спрату дводелни. Фасада је симетрична, са истуреним средишњим делом.

Тренутно се зграда налази под свеобухватном реконструкцијом у поодмаклој фази. Реновира се све – од фасаде и украса, до инсталација у згради. Поред зграде дозидан је објекат са стакленом фасадом који ће служити као проширење музеја и галеријски простор.

Улаз је генерално у зграду слободан, будући да је у питању културна установа отвореног типа, а стање се оцењује тренутно као солидно, а у будућности као одлично.

Коначно, реконструкција Музеја завршена је у фебруару 2022. када га је отворила свечано Маја Гојковић, министарка културе и информисања Републике Србије. Дворац је надограђен у модерном стилу, то јест, додате су му нове просторије са стране, не нарушавајући постојеће здање. Савремени део музеја је саграђен у стилу бродске градње стакла и метала, и захваљући овом проширењу, у музеј могу да стану, током поставку, и они експонати који су морали бити све време или повремено у деопу Музеја. Министарство културе и информисања је дало 340 милиона динара за овај пројекат који је успешно приведен крају.