Дворци Србије

Летњиковац Визић

Бегеч

Летњиковац Визић у Бегечу је некада био у поседу грофа Котека, који је био најмоћнији племић у овом делу Војводине. Само имање на коме се налази први пут се помиње 1408. године и тада је било у атару тада моћног Футога. Име Визић потиче од тога што се налазило на границама Римског царства. Од 1805. до 1925. године припадао је породици Котек, а затим, од 1925. године, породици Ковачевић-Дондур, којима и сада припада.

 

Цела амбијентална целина се састоји од неколико старих складишта распоређених по великом дворишту и главног летњиковца који носи елементе алпске сецесије, а који је служио као ловачка кућа Котекових, те је тако и пројектован. Главна зграда изграђена је 1901–1902. према пројекту архитекте рођеног у Будимпешти, Ђуле Комора (Gyula Komor) на месту куће која датира из 1779. Данас се у њој налази збирка слика из 18. и 19. века, гравира, бакрописа, литографија и библиотека која садржи око 15.000 дела; у њој се и даље налази збирка декоративне уметности, порцелана, пољопривредног алата и заната, јеленских рогова, ловачких трофеја и опреме, фотографија и старих мапа.

Зграда је приземна, издуженог правоугаоног тлоцрта, са симетричним фасадама, и разуђеним кровиштем које је најупечатљивије на здању, а које прати централни ризалит фасаде. Упечатљиво је наранџасте и беле боје, што јој даје посебан шарм у зеленилу окружења. Поткровље је урађено бројним гредама и летвицама. Поседује и трем са дрвеним потпорним гредама и градом. Димњаци су типични за панонске летњиковце. Ово је један од најлепше очуваних летњиковаца у овом делу Европе.

Радови на рестаурацији зграде изведени су 1991,1992, 1996, 1998 и 2005. године. Овде је сниман велики број серија и филмова, а најпознатија је серија за децу „Невен“ Тимотија Џона Бајфорда из седамдесетих. Веома је лепо одржавана, али је потребно још помоћи да се ова импресивна збирка предмета систематизује и отвори јавности, као и за одржавање дрвених конструкција и ентеријера.