Дворци Србије

Вила Александра Павловића (Вила Председништва Србије, "Титова вила")

Златибор

Најлепше архитектонско дело на Златибору без сумње је вила на Палисаду, која, без обзира на познати назив, није грађена за некадашњег југословенског председника. Једини објекат у ужем центру Златибора који је Завод за заштиту споменика у Краљеву прогласио за културно добро јесте чувена Титова вила. Наиме, под тим именом је већ деценијама познато прелепо здање на Палисаду, иако није изграђено за доживотног председника Југославије.

Вила београдског адвоката и предузетника Александра Павловића у почетку је носила назив ”Malgré Andrée” (Упркос Андреи). Наиме, Павловићева супруга, госпођа Андре, као да је предосећала бурна времена па није желела никакву кућу на далекој и за њу прилично непознатој планини. Међутим, адвокат је био упоран и 1937. године привео је крају зидање ове прелепе куће, према пројекту угледног архитекте Милутина Борисављевића. Грађена је у алпском стилу, о чему сведоче коси кровови и украси на прозорима, али помало емулира и локалну сеоску архитектуру западне Србије.

Касније се испоставило да је Павловићева супруга била у праву. Вила је национализована након Другог светског рата и од тада непрестано мења власнике. Проглашена је Титовом, без обзира на чињеницу да Маршал у њој никада није боравио, не рачунајући један кратак ручак у дворишту 1974. године. Но, у то послератно време многи објекти добили су префикс ”Титова”, што је још више повећавало њихов значај. Годинама је носила и званичан назив „Вила Председништва Владе“, а власник и корисник је годинама после рата био и РТС (Радио-телевизија Београд). У њој се данас налази апартман „Спас/Титова вила“, који је могуће изнајмити.

Нажалост, у последње време је дошло до пренамене околног парка и травњака, тако да су око виле никле вишеспратнице (хотели), и потпуно је промењено окружење виле, те више не делује репрезентативно, стишњена у сендвич између колосалних савремених структура, без зеленила.

У објекат је дозвољен улаз гостима апартмана.