Дворци Србије

Вила Чомић

Крагујевац

У простору Меморијалног парка „Шумарице“ у Крагујевцу, ушушкана у шуми, налази се вила која се полако урушава. У питању је „Вила Чомић“, која је у власништву града, и саграђена је после Великог рата, а сада је у јадном стању. Крагујевчани веома често и не знају за овај архитектонски бисер, а због тога што је био годинама стециште наркомана и скитница, и избегавају је у широком луку. Вила је припадала породици Чомић, а после 1945. је конфискована и прешла у државно власништво.

Чомићева вила се налази у склопу Спомен-парка у Шумарицама, на тридесетак метара иза споменика хрватског народа. Владимир Јагличић, директор Спомен-парка, за «Блиц» је 2007. изјавио да је «својевремено планирано да се некадашња вила, а данас „кућа страве“, преда уметницима, али је та намера пропала. Са људима из „Етно арта“, који се баве традиционалном уметношћу и занатима, разговарано је да им се уступи на коришћење. Хтели су да је сами потпуно реновирају, и да граду заузврат сваке године поклањају одређен број својих дела. Власти су одустале од договора, и тај објекат, који је некада давно био седиште месне заједнице Виногради, више пута је горео, и постао место које треба избегавати.»

Ова монументална вила је светлоокер боје, са рубовима од црвених цигала, по чему подсећа на индустријске објекте. Улазна врата краси торањ, а зграда је са спратом и поткровљем и симетрична. Кров се у централном делу урушио, прозори су ишчупани, као и врата, а стакала нема. Зидови су исписани графитима, а унутрашњост је пуна смећа.

У зграду је дозвољен улаз. Потребна је хитна и свеобухватна рестаурација.