Дворци у јужној и источној Србији

Кућа Шоп Ђокића, Лесковац

Она је саграђена још у време „пре Хаџи Замфира“, имагинарног лика Сремчевог романа, почетком 19. века.

Палата Сотира Илића („Чонина кућа”), Лесковац

Једна од најзначајнијих зграда у Лесковцу западноевропских карактеристика, која је неким чудом, иако оштећена, преживела англо-америчко бомбардовање 1944, јесте Палата Сотира Илића.

Тонкићева палата, Лесковац

Једна од савременијих грађевина у Лесковцу која носи име „Тонкићева палата“ сведочи нам о „златном добу“ Лесковца, пре уништења које ће доћи седам година касније.

„Турска кућа” у Ул. Милоша Обилића (Ресторан Конак), Лесковац

По попису из 1888. у Лесковцу, који је био други по величини град у Србији, налазило се чак 500 «турских кућа», које заправо нису биле турске, већ се тај стил с правом назива «балканским стилом».

Палата Калодерма, Лесковац

Једна од зграда које имају дистинктивно европски печат у граду јесте и Палата Калодерма, која се налази у строгом центру Лесковца, у делу познатом као Широка чаршија.

Грађанска кућа у Ул. Ђорђа Лешњака 1, Лесковац

У Лесковцу је још један објекат под заштитом државе, а то је грађанска кућа у Ул. Ђорђа Лешњака 1. Ова кућа је класичан пример грађанске архитектуре између два светска рата, а натпис на фасади, односно на “кули” нам говори да је грађена 1931. године.

Зграда старог начелства, Врање

Зграда старог начелства у Врању се налази у улици Пети конгрес бр. 1. Зграда Старог начелства је подигнута 1908. године.

Зграда инжињеријске касарне, Ниш

Ниш је пуно страдао током своје историје, што од руку освајача, што од руку савезника и домаћих «реформатора» који нису имали милости ни према османском наслеђу, ни према «капиталистичком» или пак «малограђанском» укусу, те су град преобликовали у складу са својим «модерним» стремљењима.

Зграда Радио станице (Кућа Попића), Ниш

Зграда радио станице у Нишу позната је и као Кућа Попића, будући да је смештена у некадашњој кући познатог нишког трговца Јована Попића, и налази се у улици Лоле Рибара 7 (некада Господска улица).

Апелова зграда, Ниш

Зграда која својим изгледом подсећа на средњовековни замак једна је од најлепших зграда у Нишу.

Зграда Учитељског дома, Ниш

Зграда Учитељског дома у Нишу, саграђена је 1933. године за потребе смештаја и рада учитеља и предата на управљање Учитељском удружењу Ниша.

Вила Далмација, Сокобања

Болница Вила Далмација је у близини центра града, градског парка и Старог Завода-Сокоград. Вила се налази у улици Војводе Мишића бр.11, у центру бањског округа Сокобања.

Тимочки омладински центар, Зајечар

Стара кућа која је припадала Душану Јовановићу налази се у улици 7. септембра у Зајечару, и данас служи као Тимочки омладински центар, у коме се дешавају многобројни културни догађаји и концерти, тј. ово је култно место културе Зајечара.

Дом младих трговаца, Ниш

Зграда која се налази у улици Генерала Милојка Лешјанина 39 , на углу улица Кнегиње Љубице и Генерала Милојка Лешјанина, изграђена је око 1905. године за потребе Нишке банке, основане 1903. године, коју је 1922. године апсорбовала Грађанска банка у Београду.

Вила апотекара Величковића, Нишка Бања

Након што је прешао из турских у бугарске, а затим из бугарских у српске руке, Ниш је једно време посветио уништавању трагова сопственог балканског наслеђа, да би на месту срушене вишевековне историје саградио нову, европску историју.

Вила пољопривредног добра Џервин, Књажевац

Подигнута је 30-их година 20. века на раскрсници која сачињава завршетак Гробљанске улице и раскрснице која води ка гробљу.

Кућа У Улици Проте Матеје 9, Зајечар

Налази у центру града, а изграђена је 19262. Састоји се од подрума и једноставног приземља и има облик ћириличног слова „Г“; кров је мансардан, а изнад дворишта је ограда у облику балустраде.

Историјски архив Тимочке Крајине, Зајечар

Налази се у центру града у улици Николе Пашића 160 (раније улица Маршала Тита) а саграђена је 1936. године за породицу Николић, која је у то време била еминентна адвокатска породица, према пројекту П. Ђорђевића.

Пашини Конаци (Народни Музеј) Врање

Пашини конаци или у једнини, Пашин конак, јесте здање у Врању које се састоји од две зграде, те отуд и плурал. Саградио их је у «златном веку» османске архитектуре Рауф-бег Џиноли, код нас познат по презимену Џинић.

Тодорчетов конак (Музеј Хајдук Вељка), Неготин

Музеј Хајдук Вељка је, у својој бити, био дом за оборкнеза Тодорчета, који је владао шездесетих година 19. века овим крајем. Кнез није био нарочито милосрдан те је конак грађен под кулук, а за потребе самог Тодорчета.

Зграда Дома ЈНА Неготин

То је угаона спратна грађевина која је у основи симетрична и састоји се из средишњег угаоног дела у виду полукруга и бочних страна једнаких дужина, ослоњена на регулационе линије улица Љубе Нешића и Добриле Радосављевић.

Вила доктора Зелића, Сокобања

Вила доктора Зелића је грађанска вила која се налази на Путу Озренских партизана у Сокобањи, и настала је за потребе одмора у бањи доктора Зелића и његове породице.

Радул-бегов конак, Зајечар

О настанку Радул-беговог конака, времену изградње и власницима нема потпуно поузданих података. Он је ипак најлепши споменик оријенталне културе у граду, и налази се у центру Зајечара.

Двор Деспота Ђурђа Бранковића, Смедерево

Смедеревска тврђава била је средњовековни утврђени град који је привремено служио као главни град земље. Саградио га је деспот Ђурађ Бранковић у првој половини 15. века, за време деспотовине Србије.

Зграда Јужноморавске банке, Ниш

Зграда која се налази на адреси Обилићев венац 18 у Нишу налази се у општини Медијана. Зграда је изграђена 1920. године за тадашњи Нишки кредитни завод који је променио име и постао Јужноморавска банка, како наводе извори, “због конкуренције”.

Завичајни музеј, Књажевац

Завичајни музеј Књажевац налази се у Карађорђевој улици бр. 15, у згради која је саграђена 1906. године као двојна породична стамбена зграда у власништву породице Сибиновић, некадашњих власника рудника „Добра срећа“ у Вини.

Дворац кнеза Александра Карађорђевића, Брестовачка Бања

Подигао га је кнез Александар Карађорђевић 1856. године, две године пре него што ће пасти с власти, и у оно време дворац је био најмодернији објекат у свим бањама у Србији.

Кућа Аце Станојевића, Књажевац

Кућа Аце Станојевића је име по коме су од настанка куће Зајечарци називали данашњу зграду која служи као један од објеката Завичајног музеја. Сам Аца Станојевић (1852-1947) био је оснивач и вођа Народне радикалне странке као и истакнута народна личност.

Вила доктора Зелића, Сокобања

Вила доктора Зелића је грађанска вила која се налази на Путу Озренских партизана у Сокобањи, и настала је за потребе одмора у бањи доктора Зелића и његове породице.

Зграда Андона Андоновића, Ниш

Зграда Андона Андоновића налази се у Нишу, у општини Медијана, на адреси Обреновићева 41, и изграђена је 1930. године према пројекту београдског архитекте Милутина Борисављевића (1889-1970) у стилу француског неокласицизма.

Летња резиденција Обреновића, Плавинац

Налази на падини на десној обали Дунава, са позадином коју чини шума и прелепим погледом на винограде, реку и банатску равницу. Замишљена као летња палата за династију Обреновића, за скоро два века постојања доживела је многе промене.