Дворци Србије

Дворац Гомбош

Бечеј

Удаљен два километра од надалеко чувеног Дворца Фантаст, близу Тополског пута усред плодне равнице, напуштен и препуштен зубу времена, налази се летњиковац старе племићке породице Гомбош. Окружен је бршљаном, и у њега је тешко ући. Пауци су премрежили све могуће прилазе. У његовој близини је фонтана у облику бисте младе жене коју окружује некада велелепни парк. Власник имања Деже Гомбош (Dözsö Gombos), правник, и његова супруга Жужана (Zsuzsana) напустили су дворац 1944. године и одселили се у Будимпешту. Корени породице Гомбош су из Мађарске. Први помен те породице датира из 1312. године.

Нова власт је њихов дворац десет година користила за дом за старе. Касније га је преузео ПИК Бечеј који га је користио за своје просторије. И данас је у дворишту могуће наћи летке који рекламирају Новосадски пољопривредни сајам из 2002. године, а у дворцу су разбацане фасцикле, регистратори и стара документа која се тичу пољопривредног пословања, као и растурене полице од шперплоче. У једној од просторија пронашли смо календар из 2012. године, што говори да је можда до тада било живота у дворцу. Главни улаз у дворац красе четири коринтска стуба тамноокер боје и трем, а дворац има и куполу са прозорима. Прозори имају барокне украсе. Дворац је саграђен почетком 20. века.

Осим летњиковца, иза Гомбошових остала је кућа у Бечеју коју данас користи Ауто-мото савез Србије, земља и богата збирка књига на пет језика чији је мањи део сачуван и налази се у Народној библиотеци Бечеј. Након смрти супруга 1950. године, Жужана Гомбош (девојачко: Голомбош (Galambos)) издржавала се од ручног рада. Наследнике иза себе нису оставили. О Дежеу и Жужани Гомбош мало је тога познато. Фотографије сведоче да су били важни учесници јавног живота Бечеја, а зна се и да је Деже био оснивач првог тениског клуба у Бечеју, једног од најстаријих на овим просторима. У згради општине, на зиду свечане сале, налази се портрет Дежеа Гомбоша настао 30-их година 20. века. Претпоставља се да је аутор један дворски сликар из Холандије који је неколико година боравио у Бечеју и то на њиховом имању.

У дворац је могуће ући јер је ограда отворена на два места а улазна врата су растурена. Могао би се претворити у репрезентативни угоститељски објекат налик на оближњи Фантаст.