Дворци Србије

Дворац Хертеленди-Бајер

Бочар

Један од најбољих примера како се један запуштени дворац може обновити и добити нову намену је Дворац Хертеленди-Бајер, који се налази у селу Бочар.

Дворац је, највероватније, подигнут након смрти Јожефа Хертелендија Старијег, када су три његова сина: Игњац, Микша и Карољ између себе поделила имање. Један од синова је себи подигао зграду на овом месту. О првобитном изгледу грађевине се не може ништа рећи, јер не постоје подаци мо томе, изузев геодетских премера села на којима се види да је грађевина имала основу у облику ћириличног слова П, као што има и данашња зграда. Дворац је са имањем крајем 19. века откупио пивар Олајош Бајер и у првој деценији 20. века преобликовао га у стилу сецесије.

 

Дворац Хертеленди-Бајер је приземна грађевина са дужим бочним анексима. У основи, зграда је пројектована у сецесији те је обликовање дворца подређено одликама владајућег стила са почетка 20. века. Углови зграде су назначени бочним ризалитима са моћним пиластрима и завршавају се високим полукружним атикама, а карактеристичан је и поткровни таласасти венац. Парк је делимично очуван, а у склопу комплекса се налазило неколико економских објеката од којих је сачуван један — негдашња коњушница која је данас преуређена у депаданс за смештај деце. У дворцу је донедавно била душевна болница, а сада је центар за боравак деце у виду наставе у природи. На месту негдашњег парка сада се налазе најсавременија игралишта за децу. Дворац је преуређењем добио карактеристичну светлонаранџасту боју са белим оквирима око прозора, а истом бојом су акцентуирани и остали украси на фасади.

 

Евидентиран је као споменик културе и комплетна реконструкција овог дворца је била под стручним надзором Завода за заштиту споменика културе. Овај објекат је од 25. јуна 2021. у функцији и представља пример добре праксе како се један овако вредан архитектонски објекта може преуредити и добити нову намену. У обнову тог дворца Покрајинска влада је уложила близу 400 милиона динара.