Дворци Србије

Вила Авала

Врњачка Бања

Вила Авала у Врњачкој Бањи се налази у Врњачкој улици 16, у центру градске бање на „Шеталишту“, на левој обали Врњачке реке. Доктор Коста Петровић Ракичић, познатији под именом Коста Ракица, који је промовисао развој бањског туризма у Врњачкој Бањи, дао је крајем 1890-их година саградити породичну кућу за смештај гостију бање. Кућа је постала позната као „Станови Ракичића”.

Пре Првог светског рата кућу је купио трстенички трговац Бошко Јанковић који јој је доградио спрат задржавајући распоред просторија и задржавајући исту грађевинску технику; дао јој је име „Вила Авала“. После Другог светског рата, промене у имовинском режиму омогућиле су да се зграда трансформише у смештај неколико породица, будући да је била национализована и конфискована. Тиме је дошло до нарушавања концепта основне функције, али и губљења репрезентативности.

Правоугаоне основе, вила има облик издуженог ћириличног слова „П“; састоји се од високог приземља, спрата и поткровља; зидови од опеке почивају на постољу од ломљеног камена, класично решење које представља омаж српским кућама из овог краја. Симетрично дизајниран, има централни трем који се отвара према улазном ходнику; степениште води горе, а затим на терасу заштићену дрвеном оградом. Трокутасти дрвени елементи украшавају ограде тераса и забат крова.

Вила се налази у лошем стању и неопходна је хитна рестаурација.