Дворци Србије

„Турска кућа” у Ул. Милоша Обилића (Ресторан Конак)

Лесковац

По попису из 1888. у Лесковцу, који је био други по величини град у Србији, налазило се чак 500 «турских кућа», које заправо нису биле турске, већ се тај стил с правом назива «балканским стилом». Заправо, рушење ових кућа после ослобођења од Турака је прворазредни културоцид српског идентитета, будући да су сличног изгледа биле и куће у средњовековним српским градовима, целој средњовековној Европи, Малој Азији и Блиском Истоку, а све је потекло из Византије. Овај тип куће би се пре могао назвати «византијском кућом» него турском, али скоро су све куће у Лесковцу неповратно уништене, а данас је град могао бити као Пловдив, Велико Трново, Мостар или Охрид.

Таква је и једна кућа на адреси Милоша Обилића 1, у којој се данас налази затворени Ресторан Конак. Кућа је настала у 19. веку, мењала је неколико власника током 20. века. Тренутни власник откупио ју је 1992. године, а 1996. године је потпуно реконструише по оригиналним нацртима. До скора је у кући био ресторан, а власник тренутно мења намену у дечји вртић.

Кућа је препознатљиве беле боје, спратна је, а горњи спрат излази изнад доњег. Фасада је централно симетрична, а са сваке стране се налазе по четири прозора на спрату, а два у приземљу. Тераса на централном делу фасаде, на спрату, има препознатљиве украсе од дрвета. Очувани су и оригинални оџаци и дрвена капија. Кров је карактеристично четворосливни.

Зграда је у добром стању.