Дворци Србије

Вила доктора Петровића

Бања Ковиљача

Вила доктора Петровића представља једну од најлепших вила ван парка у Бањи Ковиљачи. Она је саграђена за потребе угледног лекара педијатра др Михајла Петровића из Шапца. Налази се на обронцима планине Гучево, у непосредној близини Виле Гучево. Вила је малих димензија, практички је летњиковац, али је упечатљиве лепоте и занимљивих архитектонских решења, па се стога често налазила на разгледницама Бање Ковиљаче, у истом кадру са оближњом Вилом Гучево.

Верује се да је доктор Петровић само користио свој летњиковац када је долазио у летњим месецима, будући да је био сезонски лекар у Бањи. Вила је саграђена негде око 1910-1911. године, а о овоме имамо само посредне податке. Нажалост, име архитекте је изгубљено. Здање је веома хармонично и упечатљиве беле боје. Овде се среће академистички приступ са елементима еклектике, веома популарно решење тог доба. Грађевина је приземна али има подрум и мансарду са девојачком собом.

Нарочито је упечатљиво обележје главни мотив композиције прочеља – а то је истакнути трем на стубовима правоугаоне основе, надвишен декоративном зарубљено-пирамидалном куполом са украсном оградом од кованог гвожђа на врху. У приземљу око централног хола симетрично су распоређене две собе за становање са једне, и кухиња и ординација са друге стране. Ентеријер је решен помоћу различитих врста камена, штуко декорације, ал и других детаља примењене уметности. Овде видимо префињени укус наручиоца дворца који је желео да се његов малецки дворац издвоји од околине и заличи на оне у Аустро-Угарској или Руском Царству. Двориште око куће са засадима украсног биља доприносило је пријатном боравку, док је данас двориште смањено градњом других објеката. Са стране сваког бока зграде налазе се мале помоћне просторије са степеништима и терасицама на врху, ограђенима белим оградама.

Са бочних страна прозори су временом зазидани, иако се са слика види да су оригинално постојали. Такође, одмерена употреба белог шпанског зида и зелених шалукатри и прозорске дрвенарије даје посебан склад овом здању.