Дворци Србије

Кућа краља Петра („Петрова кућа“)

Опленац

Први Карађорђевић који је решио да се у градитељском смислу врати у домовину свог јуначког претка Карађорђа, на Опленац, био је Петар I. Његову кућу, због краљевог једноставног карактера, често називају и просто „Петрова кућа“. Занимљиво је да је краљ постао њен становник сасвим – случајно.

Наиме, када су започели радови на изградњи Опленачке цркве, западно од ње, сазидана је црквена кућа, намењена пароху цркве. Зидана је по пројекту Косте Ј. Јовановића 1910. године, као привремена зграда, али јој је судбина наменила трајну намену.  Кућа је имала шест просторија, у којима је требало да станују градитељи цркве, као и парох, те је грађена сврховито: испод зграде урађен је подрум за смештај алата и грађевинског материјала. Међутим, појавио се неочекивани гост: у њу се, пре свих, уселио краљ Петар, да би могао да надгледа како теку радови на његовој омиљеној цркви. Стога је и прозвана «Петрова кућа». Стари краљ је седео у својој столици испред куће и вредно бележио све шта је рађено. Петар I је ту имао и свој радни кабинет, а у лепо опремљеном салону примао је госте. Иначе је волео да борави у овој кући и уживао је у лепом погледу, који се одатле пружа на задужбину и цео крај.

Боравио је ту до 1915. када је наступила евакуација Србије (Бугарска ступа у рат на страни Централних сила), а тада се краљ повлачи преко Албаније. Краљ се вратио 1918. године и боравио у њој до своје смрти 1921. године. После тога, кућа постаје дом дирекције задужбинског имања, а почев од 1935. је Краљевски музеј венаца, поклона и реликвија, што је била збирка која се током годинама увећавала. У њој су били изложени многобројни венци положени на одар краља Петра I, као и краља Александра I, после марсељског атентата 1934. Неки од ових венаца израђени су од чистог злата, сребра, бронзе и других вредних материјала, те је збирка била веома вредна.

Занимљиво је да је током Другог светског рата благо Карађорђевића евакуисано на Опленац, али је Георг Нојхаузен, Герингов човек од поверења, убрзо дошао у Петрову кућу и систематично пописао садржај уметнина, а вредно дело «Тајна вечера», којим је Геринг, љубитељ уметнина, био фасциниран, верујући да има наднаравне моћи, пренето је у Берлин, да би после силних перипетија било враћено Југославији, преко тадашњег међународног суда правде 1947. године. Пресудну улогу у томе одиграо је Антон Топић Мимара, Титов повереник за повраћај уметнина.

Године 1947. је затворена за јавност, када је Карађорђевићима забрањено да се врате и кад им је имовина конфискована. Рад Задужбине био је угашен, имовина развучена, а вредни експонати су однети. Кућа је била препуштена да пропадне, као нежељени сведок монархистичке прошлости.

Задужбина краља Петра I на Опленцу је обновљена 1993. У кући су сада изложени документи, као и лични предмети чланова краљевске породице који имају велику вредност. Петрова кућа данас је музеј-галерија са тематским поставкама везаним за династију Карађорђевић.

Архитектонски, грађена је као омаж шумадијским кућама које су овде постојале вековима. Посебно су занимљиви украси на фасади који су омаж моравској школи архитектуре, као и црвено-беле плочице, које красе фасаду око розете и простор изнад прозора. Уобичајено, доњи део куће је од камена, а горњи од опеке, налик на сеоске куће.

Кућа је у добром стању, и отворена је за посетиоце.