Дворци Србије

Вила Лудвига Рајса

Бачка Паланка

Вила Лудвига Рајса налази се у Улици ЈНА на броју 18. Данас је то централна зграда Предшколске установе „Младост”. Саграђена је почетком 20. века, а Рајс је био велепоседник, имао је велики земљишни посед на граници обровачко-товаришко-гајдобранског атара.

Вила је сјајан пример сецесије која се развијала у јужној Угарској у складу са трендовима који су тада владали у целој монархији. Окер је боје, сa смеђим украсима, а фасада која гледа ка улици изгледа као обична кућа за становање. Фасада има неколико делова, од којих се могу издвојити бочни ризалити са слепим розетама и венцем изнад, са три узана прозора, и централни део са по три широка прозора. Међутим, прави карактер виле се види из дворишта. Ту се налазе застакљени трем који врло траљаво изгледа, са катастрофалним кровом додатим у време социјализма, а затим и две бочне кружне куле са куполама са псеудо-јонским слепим стубовима и централном, већом куполом која натркривљује кулу која као да израста из централног дела зграде. Она је у посебно трошном стању и склона је урушавању. Унутрашња округла просторија и сада чува одлике луксузне трпезарије, са декорацијом и раскошним лустерима, лампама и огледалима.

За објекат постоји израђена пројектно техничка документација, конзерваторско рестаураторски радови, санација и адаптација из 2019. године. У објекат није дозвољен улаз.