Дворци Србије

Вила Ми-Ла („Патријаршијска вила“)

Врњачка Бања

Вила Ми-Ла у Врњачкој Бањи се налази на адреси Пролетерских бригада 6. Саградио ју је инжењер Милосав Бошковић током 30-их година 20. века. Инжењер је вили дао име „Ми-Ла“, што је и написано стилизованим нотним записом на главној фасади, због његове љубави према супрузи Мили и њеног укуса и љубави за музику и песму.

Бошковић је радио као саветник у Министарству шума и рударства Краљевине Југославије и 1939. руководио је изградњом пута Врњачка Бања-Гоч. Том приликом постављена је спомен-плоча на којој можемо прочитати: „Овај пут је 1939. године изградило Министарство шума и рударства под руководством инжењера Милосава Бошковића, нашег саветника“. После Другог светског рата Бошковић је радио у Врњачкој Бањи као саветник Комисије за процену национализованих зграда.

Зграда, инспирисана неоромантичким стилом, користи елементе позајмљене из средњовековне српске архитектуре, попут полулучних отвора уоквирених каменим блоковима, конзола које носе угаону терасу или монументалног улаза са аркадама. Са овим елементима мешају се облици из традиционалне архитектуре, попут четвоространог крова покривеног ћерамидом са димњацима са декоративним елементима и трема-галерије са луковима. Ограда је монументална и робусна. Прозори имају разнобојне геометријске витраже.

Вила се састоји од подрума, приземља и спрата; зидови су изграђени од опеке и камена, са неким бетонским конструкцијама. Унутрашњост је организована из централног улазног ходника; у приземљу се налазе дневне собе и трпезарија, а на спрату спаваћа соба, дечија соба и купатило; помоћне просторије (остава и кухиња) су у подруму. Унутрашња декорација увелико користи дрво (украсни елементи, ламперије) и камен (камин, одређени подови), други елементи који се односе на декоративну уметност, попут лустера, ситница, украса и намештаја, одражавајући бригу за репрезентативност виле. У дворишту се налази фонтана, базен, сеница и украсно дрвеће. Вилу је купила Српска православна црква, а у Врњачкој Бањи је позната као „Патријаршијска вила“.

Вила је у одличном стању.