Дворци Србије

Хотел Шумадија

Буковик

Буковик је нагло постао популаран међу туристима када су популаризоване благодети минералних топлих купки, те је кренула жустра изградња бањских објеката у оквиру Буковичке Бање. Тако је у периоду 1936-1939. године кренула убрзана градња купатила, али и хотела, међу којима се истакао и Хотел Шумадија. Као и све што се тада градило, и ову грађевину је пројектовао Гојко Тодић, а извођач радова је био Ђура Борошић из Београда.

Хотел је завршен у несретно време, 1939, тако да је служио сврси у слободи само две године, а био је један од најсавременијих у тадашњој Краљевини Југославији. Хотел је имао два спрата, мансарду, сутерен и пространу терасу са западне стране. Улаз у хотел је био монументалан и начињен од степеница од гранита а украшен је био високим мермерним стубовима. Политика, 1939. године, пише: “Нови хотел који је, такође, саграђен потпуно је модеран и налази се код самог отвореног базена.” Имао је 80 соба, неколико апартмана и лифт, а свака соба је поседовала парно грејање и луксузни намештај. Па ипак, спољашњост је унеколико тоталитарна, у складу са владајућим стиловима Немачке, Италије, СССР и осталих земаља које су презирале украсе и форсирале спартанску строгост.

Улазни део хотела имао је елегантан хол. Фасада му је окер боје, а стубови на улазу, грађени у псеудоантичком имају беле детаље. Стубови су тако саграђени да не припадају ниједном од стилова старе Грчке или Рима, већ само подсећају на њих. На улазној фасади налази се ћирилични натпис ШУМАДИЈА, арт-деко словима. Фасада је још увек унакажена графитима, иако се врши убрзана обнова, будући да су радови почели, а приватизација је извршена. Хотел би требало у најскорије време да врати стари сјај.