Дворци Србије

Зграда Историјског архива Тимочке крајине

Зајечар

Историјска архивска зграда Тимочке крајине у Зајечару налази се у центру града у улици Николе Пашића 160 (раније улица Маршала Тита) а саграђена је 1936. године за породицу Николић, која је у то време била еминентна адвокатска породица, према пројекту П. Ђорђевића, архитекте из града. Има изглед луксузне градске виле. Готово квадратног тлоцрта, зграда је подигнута усред дворишта од око 20 ари, око 20 м од трасе улице, тако да се заиста и доима не као приватна кућа за живот и посао, већ као луксузнији објекат.

Вртна ограда је израђена од метала са масивним зиданим стубовима обложеним вештачким светлосмеђим каменом, а испред зграде налази се чесма. Зграда се састоји од приземља и спрата, са просторијама распоређеним по централном ходнику. Улаз има полигонални тријем, којем се приступа степеницама. Четворострани кров је поплочан бибер црепом. Фасаде су обложене вештачким каменом. Прозори су заштићени решеткама од кованог гвожђа. Оно што је упечатњиво код ове виле, јесте асиметричност, будући да се вила на једној страни завршава малом зашиљеном кулом, што јој даје романтичарски изглед, те се цела зграда може мање-више приписати том стилу.

Историјски архив Зајечар настао је декретом 15. априла 1948. године; своје место у вили нашао је 1979. У вилу је дозвољен улаз, а стање виле је добро, будући да се солидно одржава. Нема видљивих оштећења, а кров је недавно реновиран.