Дворци Србије

Тимочки омладински центар

Зајечар

Стара кућа која је припадала Душану Јовановићу налази се у улици 7. септембра у Зајечару, и данас служи као Тимочки омладински центар, у коме се дешавају многобројни културни догађаји и концерти, тј. ово је култно место културе Зајечара.

Зграда је подигнута двадесетих година у неокластицистичком стилу. У питању је спратни објекат са мансардом, који се налази на раскрсници двеју улица, те има и трећу фасаду, ону бочну, где се налази и главни улаз. Жутоокер је боје, са бело истакнутим украсним елементима. На спрату се налази велика тераса која гледа на улицу, те из тога закључујемо да је то главна фасада, иако је објекат поприлично симетричан. На тераси се налазе четири стуба неодређеног стила. Још једна мала тераса налази се на бочној фасади. Мансарда такође има излаз на главну фасаду с терасом и балустрадама, а такође је украшена и забатом који подсећа на аустријске и немачке класицистичке забате.

Са дворишне стране постоји оријентални уплив, будући да је дугачки трем на првом спрату декорисан дрвеним стубовима и орнаментима типичним за упрошћену сецесију са реминесценцијама на отомански стил. Ограда је такође дрвена, али једноставна, без украса.

Већи део објекта на првом спрату се не користи. У једном делу је омладински центар, иза се налази Омладински кафе са баштом који је интегрални део Центра. У део објекта који има намену, могуће је ући. Објекат је у солидном стању, али му је потребна блажа санација. Реконструисан је када је отваран Омладински центар, 2009-2010. године. Пре реконструкције био је тамноцрвене боје и прилично урушен.