Дворци Србије

Каштел

Панонија

Дворац је изграђен 1846. године за племићку породицу Фалчоне (Falcione), која је била италијанског порекла, али је мађаризована временом, као и многе друге племићке породице оног доба у Угарској. Село Панонија налази се у централној Бачкој, у близини Бајше, а и пољопривредно добро на коме се дворац налази носи исто име. Година 1846. се налази и на прочељу фасаде.

По једној верзији, дворац је саградио гроф Арпад Фалчоне споменуте године, у духу позног класицизма, а парк око зграде је завршен тек 1870. године када је имањем управљао Арпад II Фалчоне. По другој верзији, дворац су изградили чланови чувене породице Фернбах, и дали га својој ћерки у мираз када се удала у породицу Фалчоне. Историјски документи о самој изградњи дворца су, нажалост, веома тешко доступни и ретки.

Позни класицизам је примењиван нарочито често када су у питању дворци изграђени током целог 19. века. Дворац је дакле, саграђен у духу зрелог класицизма са свим одликама које овај стил чине примереним архитектури дворца. Дворац има типичне одлике грофовске курије, односно летњиковца, типичног за оно доба.

Дворац је мали али елегантан и упечатљиво је беле боје. Он представља скромну приземну грађевину, смештену у изузетно негованом пространом парку. Портик над главним улазом је у централном делу издужене правоугаоне основе предње фасаде. Ослоњен је на четири масивна стуба који се завршавају јонским капителима, изнад којих се налази равна архитравна греда са годином изградње. Улаз је масиван, а са страна врата се налазе два прозорска отвора. Испод портика је улаз у централни хол, а са обе стране масивних врата од дрвета налази се по један прозор.

Масивно четворосливно кровиште доприноси елеганцији и једноставности објекта, као и волумену. Изузетним пропорцијама објекта доприносе и ритмично постављени прозорски отвори, који тако одражавају унутрашњи распоред просторија – по три са сваке стране. Аутентичан рад из епохе класицизма су свакако декоративни штитници од кованог гвожђа на прозорским отворима, који дворцу дају отменост. У ентеријеру је сачувано неколико огледала, каљава пећ, подне облоге – паркет, столарија, радни сто, штуко декорација и мала библиотека. Са друге, задње стране, такође се налази трем са четири стуба, те је зграда у великој мери симетрична.

Данас зграда служи као музеј са сачуваним аутентичним стварима из дворца. У дворцу се налазе зелена банкет сала са стилским намештајем, велика црвена сала и сала у домаћем амбијенту Војвођанска сала. У комплексу дворца се налазио и хотел-ресторан „Бисер“. Цео комплекс око дворца је уређен за релаксацију и уживање, међутим, недавним обиласком утврђено је да је дворац и ресторан заједно са њим – затворен, а да је улаз у дворац забрањен.

Дворац и парк око њега су у одличном стању.