Дворци Србије

Дворац Редл

Растина

Растина се као село први пут помиње у 14. веку под називом Харасти, поред потока Киђош. Није јасно да ли је српски назив потекао из мађарског или обратно. После ослобођења од Османлија, посед добија барон Редл, а на њему раде углавном Мађари, који су већина у сада малом селу. Барон Редл гради свој каштел 1818. године на месту старе готичке католичке цркве. Породица Јожефа Редла ово властелинство добила је 1780. а Редлови су становали у Бечу, а током лета су навраћали у Растину. Лајош Редл, који је са братом Белом држао властелинство у поседу, 1900. године спаја каштел са деловима цркве и дограђује дворац. По томе (споју сакралног и световног) је уникатан пример у Војводини. Сада је (после Другог светског рата), из непознатих разлога, тај црквени део каштела срушен, те је зграда обичног правоугаоног тлоцрта и изгубила је уникатност. Данас само готички лукови са стране где је био храм сведоче о томе да је првобитна зграда била непроцењиви објекат из Средњег века.

Што се старог изгледа дворца тиче, апсида старе цркве са крстастим сводовима, капителима и луковима од камена протезала се до кровног венца новог објекта, што се види на старим фотографијама. Уклапајући ново у старо, пројектант новог објекта се руководио облицима готичког стила, о чему говоре бочно постављени прозори. Допринос тумачењу да је ово био храм, даје објављена фотографија из 1905. године, на којој се види капела уклопљена у нови објекат, пре извршене преправке.

Дворац је данас спратни објекат до кога води наглашено прилазно степениште. Улазна врата су увучена у односу на зидну масу и наглашена плитким пиластрима који се протежу дужином целе фасаде и наглашавају централни ризалит. Кровне масе су једноставне, четворосливне и доприносе компактности објекта, а поткровни венац је истурен и вишеструко профилисан. Предња фасада је симетрично решена са четири прозорске осе. Упадљиво је жутоокер боје, типичне за период неокласицизма.

Овде је сада смештена зграда Основне школе (издвојено одељење) “Лаза Костић” из Гакова и предшколска установа, вртић „Рода“. У његовом подруму дуго година уназад, налазе се просторије и свлачионице фудбалског клуба из Растине, коју су после 1918. населили солунски добровољци из динарских крајева. Дворац служи као јавни објекат, те је у њега улаз дозвољен. Тренутно се врши опсежна рестаурација.