Дворци Србије

Вила Далмација

Сокобања

Болница Вила Далмација је у близини центра града, градског парка и Старог Завода-Сокоград. Вила се налази у улици Војводе Мишића бр.11, у центру бањског округа Сокобања. Изграђена је 1930 -их као кућа за одмор за госте бање. Има камено постоље и зидове од опеке, а и степениште је од камена. Све ово имало је за циљ подржавање традиционалне српске сеоске архитектуре. Спаваће собе у приземљу и на спрату распоређене су са обе стране централног ходника, од којих свака има свој балкон са украсним гвозденим оградама црвенонаранџасте боје. Старо име јој је „Дом Миланово“, под којим га памте неки становници Сокобање.

Већи део виле је у одличном стању, осим једног дела који има поломљене прозоре и стакла, који стоје отворени. Фасада је светлоокер боје. Улаз у објекат дозвољен је гостима објекта.

Из дворишног трема се улази у салон са камином и дрвеном касетираном таваницом. Лево од салона је економски део (кухиња), а десно још једна сала за ручавање. На спрату се налази још један салон који је са холом повезан са три отвора, од којих су два крајња застакљена витражима. Витражи су урађени у маниру арт декоа и представљају два свеца са својим атрибутима; један је свети Хуберт – заштитник ловаца, који у руци држи бискупску палицу, а други је свети Елигије – заштитник занатлија, који у руци држи цркву.

Власник дворца је Општина Нова Црња, а од 1981. године се у њему налази мотел са рестораном. На спрату и поткровљу се налази 14 хотелских соба (5 великих апартмана и 9 двокреветних соба). Никола из Туристичке организације Нове Црње води нас кроз дворац и прича да нису имали среће са последњим закупцем, женом из Румуније која је без консултација са Заводом исекла један број стабала око дворца и од њих направила стубове са лампама, направила је и пар проблематичних интервенција у ентеријеру, али ништа што не може да се поправи. Општина Нова Црња има озбиљне планове са дворцем пошто је исти ушао на листу од 25 двораца у који стижу француски стручњаци у септембру ове године и који ће бити део сарадње Србије и Француске на пројекту „Дворци Србије – Заштита културне баштине“. Такође, у близини дворца откривене су термалне воде што даје неслућене могућности за развој спа-туризма.