Дворци Србије

Вила Николић (Културни центар)

Параћин

Зграда која се налази у улици Бранка Крсмановића 45 у Параћину изграђена је 1926. године за породицу инжењера Предрага Николића, суоснивача и сувласника фабрике текстила Браћа Теокаревић. Николић је био параћински богаташ, који је хтео да начини вилу и летњиковац за своју супругу Енглескињу, по узору на летњиковце у Енглеској. Како су имали много вила у свом поседу, ову су веома ретко користили. Међутим, парадоксално, избором архитекте, који је био доктор естетике и заљубљеник у Француску, зграда би се пре могла наћи негде у Паризу него у Британији.

Направљен је према пројекту архитекте Милутина Борисављевића, на који је утицала француска архитектонска традиција. Зграда је стога карактеристична за академски стил у својој еклектичној варијанти, што је посебно видљиво у детаљима: лучним прозорима, венцима, пиластрима, оградама на парапетима испод прозора, као и у кровном венцу и мансарди. Као репрезентативна грађевина саграђена је у парковском окружењу.

Унутра, у приземљу, простор је организован око централне сале; постоје две спаваће собе, радна соба, трпезарија и кухиња. Дрвено степениште води и до поткровља и до подрума. Детаљи су бирани са великом пажњом: камин у холу је прекривен плочицама из Чехословачке, лустери од кованог гвожђа украшени су кристалним глобусима; зидови су окречени, а плафони украшени гипсаним венцима и розетама у приземљу и дрветом у поткровљу. На првом спрату налази се лучна тераса са украсима у виду амфора од којих је једна делимично сломљена.

Вила представља диван пример градске архитектуре с почетка 20 века. После рата вила је национализована и у њој је дуго био смештен Општински Комитет СКЈ. Током реновирања 1993. године кућа губи свој првобитни изглед прилагођвањем укусу приватног лица. За споменик културе проглашена је 27. новембра 1984. године. Данас (почев од 2004.) се у њој налази Галерија и Културни центар Параћина.