Дворци у Београду

Стари двор, Београд

Стари двор је палата која се налази у Београду, у градској општини Стари град. Некадашња краљевска резиденција династија Обреновић и Карађорђевић, данас је сврстана на листу културних добара града Београда због своје архитектонске и историјске вредности.

Нови двор, Београд

Нови двор је изграђен као нова резиденција династије Карађорђевић и то је последња зграда изграђена у комплексу зграда дворског комплекса на Теразијама, заједно са суседним палатама Старог двора, који је такође архитектонски и уметнички пандан Народној скупштини.

Конак кнегиње Љубице, Београд

Изграђен између 1829. и 1830. године, репрезентативан је пример грађанске архитектуре прве половине 19. века у Београду, и пример је балканског стила, те онога како је Београд изгледао пре 200 година.

Бели двор, Београд

Бели двор је српска краљевска палата која се налази у Београду. Део је Краљевског комплекса, збирке краљевских резиденција и зелених површина које се налазе у Дедињском кварту, једном од најнасељенијих делова српске престонице.

Конак кнеза Милоша, Топчидер, Београд

Конак кнеза Милоша или Милошев конак је још један у низу конака првог српског књаза, али се овај налази у шуми поред Београда, која је временом постала део овог града. Занимљиво је да је конак грађен у време када Београд није био престоница Србије.