Дворци Србије

Поштански дом (Задужбина Лазара Стојановића)

Врњачка Бања

Зграда позната као «Поштански дом» у Врњачкој Бањи је Задужбина Лазара Стојановића, подигнута 1937. године. Средства је обезбедио Задужбински фонд Лазара и Анке Стојадиновић, а сврха му је била опоравак поштанских радника. Тако је створен Санаторијум који има високо приземље, спрат и поткровље.

Пројекат је предвиђао да се у Поштански дом смештају само гости, те је имала десет соба различите величине на два спрата и заједничка купатила са по две кабине. Била је веома савремена и комфорна за оно доба. Поседовала је, као прави хотел, и централни ходник. Темељи су грађени од набијеног бетона, а да би личила на српске куће из тог дела земље, темељи су обложени каменом пешчаром. На горњим спратовима је грађена од цигала старинског формата, и коришћен је кречни малтер. Рељефна декорација је плитка, али је наглашена на угаоним површинама.

Најмонументалнији део је степениште које је двокрако, а и оно и тераса је ограђено белом балустрадом, која је у лепом контрасту са светлонаранџатом фасадом. Тераса украшава главну фасаду, да би гости могли да се друже и имају леп поглед. Намештај је обезбедило Удружење ПТТ чиновника.

Нажалост, дуго је ова зграда била препуштена немару, да би 1990. извршена обнова, но том приликом су измењене унутрашње просторије, али и њихова опрема (постављени су нови подови, керамичке плочице, уређена купатила). Трпезарија и котларница су тада дограђени са северне стране, а додато је и мансардно решење поткровља, налик на зграде у Француској. Мансарда је покривена бојеним лимом.

Зграда је у солидном стању.