Дворци Србије

Летњиковац Пеце

Мали Иђош

На изласку из Малог Иђоша према југу, са десне тране, поред пута, налази се «костур» неке грађевине која би могла личити на остатке неке католичке цркве или манастира у Енглеској, који је пуштен да пропада после протестантске реформације англиканског краља Хенрија VIII. На потпуно изненађење, оно што личи на мању верзију цркве у Арачи, заправо је летњиковац породице Пеце, и стар је свега један век.

Летњиковац у Малом Иђошу су изградили Петар Пеце и његов брат Ернест почетком 20. века 1923. године и по свим елементима припада вишој групи сличних мањих зграда богатијих породица које су могле себи приуштити нешто другачију и бољу кућу за становање. Архитектонски елементи који су примењени, бочна кула са једним од улаза, пространа тераса са улазом, степеништем и оградом, низ полукружних и четвртастих отвора за прозоре, украсна керамика и окулуси, одишу еклектичким елементима архитектуре са почетка 20. века.

Данас је летњиковац потпуно руиниран и не служи ничему, остала је само кула са годином изградње и пар стубова који подсећа да је овде некада живела једна имућна породица. Са њега је однесена скоро сва грађа. Служи за место за пиће и окупљање младих из Малог Иђоша.

Летњиковац је евидентирано културно добро.