Дворци Србије

Палата игуманова

Београд

Зграда Игуманова (Игумановљева палата; Палата Игуманова) налази се у Београду, у градској општини Стари град. Саграђена 1938. године, уврштена је на листу културних добара града Београда.

Палата Игуманов, која се налази на Теразијама 31, завршена је 1938. године, према пројекту Петра и Бранка Крстића; који је карактеристичан је за модерни стил са снажним елементима арт-декоа и византијске традиције. На фронтону фасаде исписан је текст: „Задужбина Симе Андрејевића Игуманова Призренца“ – наиме, Сима Андрејевић Игуманов (1804-1883) је био имућни трговац који је 1872. године отворио Богословску школу у Призрену.

Палата Игуманова долази у тренутку када се центар града лагано сели са Велике пијаце (Студентског трга) према Теразијама, и формира се ново градско средиште, између два рата на овом велелепном булевару који је био толике ширине да му је био неопходан низ велелепних зграда. Тада се, 1935. године, Задужбина трговца Симе Игуманова Призренца појављује са својим конкурсом за пројекат палате, а њега је водио поборник српско-византијског стила Пера Поповић, с тим што је конкурсни захтев био да палата мора бити у том стилу, и да буде по пропорцијама достојна новог булевара. На конкурс су позвани архитекта Александар Дероко и архитекте Бранко и Петар Крстић.

Зграда Игуманова једно је од најзначајнијих дела браће Петра и Бранка Крстића и једна од грађевина која означава прелаз између традиционалне академске архитектуре и концепта модернизма. Рад браће Крстић, модернизована верзија српско-византијског стила, са широким аркадама у приземљу, је усвојен на конкурсу и током 1936. године је почела израда главног пројекта. Међутим, током разраде пројекта архитекте Крстић су одустале аркада као нефункционалних елемената.

Замишљена је као модерна верзија српско-византијског стила, са широким аркадама у приземљу, фасадама са наглашеном вертикалношћу и издуженим отворима који поентирају фасаду. Овај мотив издуженог прозора, изворно српско-византијског, наглашен је на углу зграде који чини главну фасаду. За модеран изглед заслужна је мермерна облога фасаде, низ правоугаоних прозора и стреха са погледом на приземље. Овим се постиже контрапункт и веза старе традиције са модернизмом.

Изнад зграде стоји скулптура Симе Игуманова са сирочади, рад Лојзеа Долинара. Група скојеваца ју је 1950. године, у сред дана, чекићима разлупала. Реплика скулптуре истог изгледа је поново враћена на фасаду 22. априла 2021.