Дворци Србије

Вајндлеров дворац (Летњиковац Вендл Мора)

Сонта

Помало нејасно, овај дворац носи два презимена, која су очигледно варијација истог имена.На неких 5км од Дунава, на путу од Сонте ка Оџацима, налази се, као у некој шикари достојној Индијане Џоунса, напуштено добро велепоседника Мора Вендла, који је био мађарски Јеврејин. До пре неколико година у сјајном стању, сад пропада јер је фирма која је руководила дворцем, сада у стечају. Летњиковац је крајем 19. века изградио Балинт Фербах, али га је нешто касније откупио апатински велепоседник Вендл Мор (по мађарском, редоследу имена и презимена), као породичну кућу за одмор, и није мењао ништана њему. Након Првог светског рата и Аграрне реформе Вендл Мор, како му је одузета огромна количина земље, одлучује да напусти Сонту. По неким изворима који су контрадикторни, летњиковац и поседе он тада опет продаје Балинту Фернбаху, који је имао поседе у Апатину и био власник пустаре Дебељача.

Летњиковац зелене боје је приземни објекат, који је смештен у пространом парку, а идеја власника је јасно препознатљива: направити непретенциозни летњиковац за одмор и становање. Окружена је парком и остварује непосредни контакт са природом путем средишње постављених степеница којима се долази у пространу истурену терасу у портику. Сам објекат издигнут је изнад нивоа околног земљишта, будући да је на том завоју Дунав нарочито плаван – ради обезбеђења од поплава.

Логично постављени прозори, компактна, скоро квадратна основа и једноставно решено кровиште, указују да је архитектонска идеја летњиковца или пољске виле доведена до типског обрасца, као из руских романа – што је класичан летњиковац Средње Европе оног доба. Фасада носи елементе историцизма.

Што се тиче нових власника, Карољ Фернбах, као и цела породица Фернбах, био је веома богат, а такође је био и жупан бачко-бодрошки са седиштем у Сомбору. Његова браћа су такође градила дворце: Јожеф је имао дворац у Апатину (који су касније од њега откупили Дунђерски), Балинт у Сонти и на Криваји, а Антал у Темерину.

До недавно је дворац користила администрација пољопривредног добра „Млади Борац“ и налази се у лошем стању, а парк је потпуно зарастао, те је немогуће прићи иза дворца, а скоро немогуће с бочне стране. Парк је имао ретко дрвеће и егзотичне дендролошке врсте. Парк се наслања на 150 хектара недирнуте природе пуне бара, трске и шаше, према Дунаву.

Капија је од кованог гвожђа, елегантне беле боје, али је оштећена. Ограда на улазу у парк је уништена и однесена. Балустраде су читаве, али се фасада одроњава и отпада. Дворцу прети брза девастација ако се не предузму мере рестаурације.

Летњиковац је евидентиран као културно добро под званичним називом „Вендлов дворац са економским двориштем“. Улаз није дозвољен јер се налази иза закључане капије коју чува једини чувар на бившем пољопривредном добру. Ретко ко у Сонти зна ишта о овом објекту и тешко га је и наћи.