Дворци Србије

Милошев конак (Конак Кнеза Милоша)

Горња Црнућа

Мало шумадијско село Горња Црнућа поред Горњег Милановца може се сматрати првом престоницом Кнежевине Србије за време кнеза Милоша Обреновића, током кратког периода времена. Наиме, ту се налази Конак Кнеза Милоша, који је две године служио као Милошева резиденција и ту је кнез донео одлуку да покрене Други српски устанак против Османлија. Одавде је Милош Обреновић владао земљом две године.

Када је пропао Први српски устанак 1813. после повлачења руских посланика у Србији због Наполеоновог напада на Русију, кнез Милош је одлучио да остане у земљи, али је отишао из села Бруснице и трагао је за сигурним домом где би се сакрио од османских трупа. После манастира Никоље, пећине поред села Шарани, и планине Каблар, коначно се скрасио испод планине Рудник, у селу Горна Црнућа, које је било далеко од путева и окружено шумом.

Милошев конак представља право архитектонско благо Шумадије, будући да је то кућа која је била типична за овај крај пре 200 година – брвнара «осаћанка», подигнута на стрмини. Градитељево име је остало непознато, а у питању је дводелна брвнара која се састоји од „куће” тј. огњишта, собе са зиданом пећи, подрума испод собе и доксатом (покривеном терасом-тремом) уз њу. Класично распоређени, у дворишту се налазе шумадијски сеоски објекти који спадају у помоћну архитектуру, наравно, сви од дрвета као најближег грађевинског материјала: вајат (дрвена кућица без прозора која служи као екстерна остава), чардак, пушница и амбар. Четвороводни стрми кров био је од дрвета, са високим димњаком и великом стрехом, покривен дрвеним дашчицима – типичном шиндром. Једна спаваоница сачувала је аутентичну атмосферу, камин са делом намештаја и уграђена каљевом пећи.

У Конаку се сада налази стална поставка под називом „Српска кућа у првој половини 19. века“; реконструкцију покућства сачињавају експонати из периода Другог српског устанка – аутентични предмети коришћени у то време. Њиме управља Музеј рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу. Једним делом је могуће докучити како је изгледао живот у оваквим кућама, а такође је могуће видети и оружје из времена устанака.

Кућа је у добром стању, а улаз у музеј је, наравно, дозвољен.