Дворци Србије

Вила Линденшмит

Бачка Паланка

Вила Линденшмит у Бачкој Паланци због своје стилске чистоте и слободнијег приступа организацији унутрашњег простора заслужује велику пажњу и одржавање, којег, нажалост, нема. Вила Линденшмит је изграђена на самом почетку 20. века у садашњој Улици ЈНА, а право коришћења има дечји вртић.

Вила Линденшмит је на неки начин наговештај како ће се архитектура развијати у доба арт-декоа, јер на овом објекту доминирају линије које вуку у висину, што ће касније бити заштитни знак арт-декоа. Фасада је симетрична и жуте боје са белим украсима, где доминира централни део са три орнаментиране беле линије. Леви део фасаде је асиметричан јер већ представља продужетак у трем који има степениште и посебно лепу арт-нуво покривку од стакла и кованог гвожђа. На врху крова, на оџаку, налази се украсни метални шиљак, а присутни су и мањи метални украси на другим ободима крова.

Тераса је у лошем стању, и урушава се, као и ограда од кованог гвожђа на њој. Неки од прозора су затворени металним плочама на мансарди, а зграда понегде прокишњава иако у њој деца имају редовну предшклоску наставу. Прозори имају оригиналне Шулцбергерове браве из Будимпеште, старе преко 100 година. Ентеријер је делимично сачуван иако је прилагођен предшколском објекту. Капија је у лошем стању, као и ограда која је делимично уништена – обе су од кованог гвожђа. Помоћне просторије више нису за употребу и урушавају се.

Стање зграде је прилично лоше и потребна је хитна санација, а у објекат је дозвољен улаз корисницима.