Дворци Србије

Дворац Карас

Хоргош

Дворац је саграђен крајем 18. века, могуће 1795. године, за смештај породице грофа Миклоша Антала Караса (Miklós Antal Kárász, 1715.-1797.) , оснивача градића Хоргоша. Карактеристичан је за барокни стил градње (понегде се наводи да је у питању „провинцијски барок“), а пројектовао га је непознати бечки архитекта. Својим изгледом, као и детаљима, дворац породице представља грађевину са јасним барокним обележјима.

Зграда је део плана у облику латиничног слова „L (или ћириличног слова „Г“). Главна фасада, која гледа на унутрашње двориште, има велико степениште које води до трема; трем и прозоре красе капије од кованог гвожђа. Главна фасада, асиметрична, има главни ризалит украшен са четири велика пиластра са композитним капителима који носе архитрав у облику фриза са триглифима и метопама. Архитрав подржава велики барокни фронтон. Ову главну фасаду одликује и пластична декорација која окружује отворе, посебно цветни мотиви, те високи мансардни кров. На оградним стубићима трема налазе се украсне вазе. Остале фасаде су скромније декорисане, а испод краћег дела тракта налази се засвођени продрум.

После Другог светског рата дворац је коришћен као школа, али је данас напуштен и у лошем стању. У заштићеној околини Карасовог парка током 1999. године изграђено је школско игралиште. Данас је дворац заштићен привременом оградом, која је ту постављена још 2008. године, када је право коришћења дворца пренесено на месну заједницу Хоргош. Још увек око њега стоје натписи да је приближавање опасно по живот. Очекивало се да ће 2015. године бити довршено његово реконструисање, али се то није десило. Кров је приметно реновиран новим цреповима, а такође, постављени су и нови прозори који су савршене реплике старих. Фасада је на неким местима састругана до цигала и очевидно се припрема ново фасадирање новим слојем малтера, и кречење после тога.