Дворци Србије

Стара апотека

Крупањ

У зеленом срцу Мачве и Подриња, окружена планинама и шумама, налази се варошица Крупањ. У самом центру пешачке зоне налази се жуто-зелена зграда са дрвеним стубовима, преко пута спомен-цркве Светог Вазнесења Господњег. Стара апотека је грађена у периоду од 1899. до 1900. године, за Ацу и Перу Деспића из Беча, који су тада били закупци крупањских рудника. Деспићи су користили кућу као вилу када су бравили овде.

Стара апотека је грађевина малих димензија, која има нешто шире приземље и мали трем и узан спрат. Грађена је у такозваном “немачком стилу”, што не треба да нас чуди, с обзиром да су Деспићи живели у Аустрији. “Немачким стилом” се сматрала комбинација цигле и дрвених греда које су упечатљив детаљ на трему и фасади.

Ова зграда је значајна за историју Крупња као једина неоштећена после паљења вароши 21. октобра 1941. године, а тада је била у власништву Аустријанца Франца Циглера. По завршетку Другог Светског рата зграда је мењала намену, била је апотека, библиотека, да би на крају остала стамбени објекат. Данас није у сјајном стању, а изгледа напуштено и запуштено.

У објекат није дозвољен улаз.