Дворци Србије

Вила Влашкалић

Мошорин

Вилу Влашкалић, у селу Мошорину, у самом подножју Тителског брега, је саградио Прота Светозар Влашкалић. Она се налази у самом центру села, у улици Светозара Милетића, а грађена је између 1926. и 1928. године, те је то једна од новијих вила у Војводини. У исто време је подигао задужбину, цркву посвећену св. Николи, на Мошоринском брегу (део Тителског брега) по пројекту славног и тада популарног архитекте Ђорђа Табаковића.

Вила Проте Светозара Влашкалића је раскошно здање, а грађено је у стилу романтичарског историцизма, а има и елементе ренесансе по узору на пољске виле северне Италије.

Предња фасада је хоризонтално подељена, а истакнуто је поткровље централног ризалита. Лакоћа и транспарентност површине главне фасаде постигнута је постављањем широког, архитравно довршеног трема на коме се налазе четири танка гвоздена стуба који подупиру терасу на првом спрату. Тераса такође има елегантну одграду од кованог гвожђа, обојену у бело. Стара врата су сачувана. Фасада је сада окерцрвене боје, док је раније била зелена.

Овај резиденцијални племићки објекат један је од ретких који је сачуван у готово изворном облику. Дворац чини зграду са приземљем и спратом издуженог правоугаоног облика, са мало наглашеним избочинама у крилима унутрашњег дворишта; стилски је карактеристичан за мешавину барокне и класичне архитектуре, такозвани цопф, типичан за Аустријско царство и Средњу Европу. Главна фасада је симетрична, са осам прозора у приземљу и на спрату који уоквирују улазна врата; терасом доминира ковано гвожђе. Задња фасада је такође симетрична са застакљеном терасом подржаном са шест стубова која је осавремењена 1905. и има елементе сецесије. Типичан је по томе што нема улазни портик. Кровиште је четворосливно и знатно доприноси једноставности објекта. Некада су са унутрашње стране дворишта, према парку, постојале две капије за излаз кола, али су зазидане. Иза дворца налази се прилично сачуван и леп парк. Некада је целокупно имање у околини дворца заузимало површину од 13 јутара. Дворац је некада био окружен шанцем дубине два метра, а данас је тај шанац видљив испред главне фасаде. Стилски и хронолошки се може поредити са дворцима у Футогу и Риђици.

Данас се у дворцу налази Техничка школа „Лукијан Мушицки„ , а околни парк је посвећен разоноди. У дворац је дозвољен улаз, и он је у солидном стању, али му је потребна рестаурација. Дворац је значајно културно добро.