Дворци Србије

Вила Здравље

Бања Ковиљача

Вила под називом “Здравље” није била породична вила, будући да је превелика за те сврхе. Грађена је за потребе др Живана Јакшића, који је био први управник болнице у Лозници и лекар Управе Бање Ковиљаче. Оригинално је ова велика зграда близу цркве и Виле “Драга” била мањи пансион за смештај бањских гостију, а имала је ординацију у приземљу и стан лекареве породице на мансарди.

Вила је морала поседовати и пратеће просторије, као што су летња кухиња, трпезарија или оставе. Архитекта је ову разуђену и голему вилу пројектовао имајући у виду узоре у облику мањих централноевропских санаторијума на прелазу векова. Вила поседује приземље, спрат и мансарду. Двориште испред виле је велико, а улази се преко велике терасе. Главна фасада решена је петоделном вертикалном поделом са централним и два бочна ризалита. Вила је стога веома симетрична, а боје: теракота и жута су веома лепо уклопљене на средњоевропски начин.

На фасади се налазе готово избледела слова ”Здравље” такође у ћириличном арт-деко фонту, као и стилизована змија око штапа, која је симбол медицинске науке. Некада је на првом ризалиту писало ВИЛА, на централном ЗДРАВЉЕ, а десном ДР ЈАКШИЋА, али су први и трећи натпис потпуно прекречени. Централни део главне фасаде има наглашену кулу која акцентира цело здање, са три прозора са оштрим луковима, готово исламског типа. Терасе на првом спрату имају металне ограде.

Након Другог Светког рата дошло је до национализације, те је 1948. вила претворена у дом за сирочад, да би се већ 1950. претворила у стамбену зграду са више станова за живот породица. Такође је дошло до нарушавања основне концепције, а и репрезентативности, што је штета за здање које је познато са многих разгледница Бање Ковиљаче.

Вила је у лошем стању и лоше одржавана споља, док станари одржавају своје станове. Потребна је темељна реконструкција фасаде. Улаз није дозвољен.