Дворци Србије

Зграда Радио станице (Кућа Попића)

Ниш

Зграда радио станице у Нишу позната је и као Кућа Попића, будући да је смештена у некадашњој кући познатог нишког трговца Јована Попића, и налази се у улици Лоле Рибара 7 (некада Господска улица). Попић, као јорганџијски трговац, заједно са братом Ђорђем, имао је више дућана у Нишу. Феликс Каниц наводи, око 1890. године, у Нишу браћу Попић као већ специјализоване трговце, који своју мануфактурну робу продају само на велико.

Након акумулираног богатства, Попић одлучује да се «покаже» репрезентативном кућом, те је Кућа Попића подигнута 1900. године. Оригинални изглед закључујемо из тапије од 28. новембра 1900. године, која наводи да је кућа поседовала «14 одељења са купатилом и три одељења у сутурену, као и велики подрум». Тапија каже «од истока са лица улице (30,45 м); од запада до кућног плаца г. Ђоке Јовановића, доктора из Београда (27,40 м); од севера до кућног плаца г. Ђорђа М. Попића, трг. овд. (37,30 м), а од југа до кућног плаца г-ђе Персиде, жене Косте Марковића, овде (31,80 м)». Нажалост, име архитекте овог изузетног здања није остало забележено. Једино што поуздано знамо је да су ову кућу подизали италијански мајстори, заостали у Нишу из времена градње железничке пруге Београд – Ниш 1884. године.

Кућа Попића је била веома славна у целој Србији, а нарочито у граду Нишу, који је пругом добио на значају. У њој су се одигравали многи пријеми домаћина који се исказивао и дичио великим гостопримством. Неке од прича кажу да је 1903. године, када је министар иностраних послова царске Русије гроф Ламсдорф боравио у Србији био угошћен, заједно са српским министром Васом Антонијевићем, у кући Попића, у којој је и ноћио. Вративши се у Русију, гроф Ламсдорф обавестио је и цара Николаја II о гостопримству Попића. Цар је тада Попићу, у знак захвалности, послао своју и краљичину слику, сребрни пехар и велику зделу са кашиком, украшену драгим камењем, израђену ручно у «руском стилу».

За време Првог светског рата, када је Ниш био ратна престоница Србије, у кући Попића, од 24. октобра 1914. до 20. октобра 1915. године, био је смештен краљ Србије Петар Карађорђевић. Тада је ова зграда, читаву годину, била стециште и политичког и културног живота Србије. По завршетку Другог светског рата, током 1944. и 1945. године, овде је најпре био смештен Завод за израду завоја и рањенике, а затим је зграда национализована трајно, те је у њој од 1946. војна културно – просветна група, али не задуго. Између 1947. и 1950. године били су смештени Интернат за незбринуту децу, Дом ученика у привреди и Среска милицијска станица. Коначно, од 1950. године овде је смештена Радио-станица Ниш, која је и сада у овој згради, као део Радио-телевизије Србије. Године 1959.-1960. дограђен је други спрат у истом стилу за потребе Радио-станице, по пројекту нишког архитекте Боре Спасића, што је хвале вредан труд да се заштити архитектонско наслеђе Ниша.

Кућа Попића грађена је у стилу неоренесансе, са богато орнаментираном фасадом у дубоком гранитном рељефу. Она је обележје културног прогреса младе нишке буржоазије на почетку 20. века, а истовремено и жеље за изједначавањем са развијеним срединама и «исписивања нове странице у животу Србије, као европске земље, и удаљавање од оријенталних и балканских образаца у архитектури» – барем је то био циљ тадашње Србије. Као вредни архитектонски и историјски објекат, зграда Попића стављена је 1983. године под заштиту закона.

Фасада је оштећена на неколико места. Страна објекта према дворишту је у доста лошем стању. Власништво је нишке породице Попић, која се бори на суду за реституцију објекта. Тренутни корисник објекта је и даље, до доношења другачије одлуке, РТС. По речима портира, РТС жели да реновира део или целокупну фасаду. У зграду није дозвољен улаз незапосленима и онима који нису гости Радија.