Дворци Србије

Каштел Вамошер

Бачки Моноштор

Један од најзанимљивијих каштела богатих породица у околини Сомбора грађених у 19. веку јесте Каштел Јурановић, који је касније, по новом власнику, добио име Каштел Вамошер.

Антон Крушпер, локални богаташ, подигао је дворац, односно боље рећи летњиковац уз обалу Великог бачког канала, кад се из Моноштора крене према Сомбору. Он је, заправо, био Антон Крушпер Млађи, а то се десило 1823. године, па је пригодно дворац изграђен у неокласицистичком стилу и могао би мирне душе да се нађе негде у пространствима Руског царства. Сомборска породица Семза купује га у другој половини 19. века, а 1893. Семзе продају дворац Нандору Вамошеру, који је био богати мађарски Јеврејин из Моноштора.

По њему је грађевина и понела данашње име, а Нандор ју је обновио и уредио, па је чак у њу уметнуо и малену јеврејску капелу. Каштел је оригинално имао десет соба, а испод њега се налазио велики подрум за вино. Вамошер је пожелео да уреди и околно имање, па је чак направио и парк с висећом баштом. Међутим, с доласком нациста на власт, Вамошери се мудро повлаче и продају дворац Георгу Јурановићу, индустријалцу из Сентивана (Пригревице), те је друго име Каштел Јурановић дворац добио по овом власнику. Па ипак, ово власништво није било дугог века. После 1945. каштел је национализован. Данас је приватно власништво и у њега се не може ући без дозволе самих власника.

Оно што је занимљиво јесте да је приликом градње, пре 200 година, пронађен материјал из римског доба, а између два рата овде је Ернест Бошњак снимао филмове, и то оне игране, у склопу Прве југословенске фабрике филмова, коју је Бошњак у Сомбору основао 1923. године.