Дворци Србије

Дворац кнеза Александра Карађорђевића

Брестовачка Бања

Најважнија бања борског краја је Брестовачка Бања, а највећа знаменитост у њој је Дворац кнеза Александра Карађорђевића који се налази у самом центру Брестовачке Бање. Подигао га је кнез Александар Карађорђевић 1856. године, две године пре него што ће пасти с власти, и у оно време дворац је био најмодернији објекат у свим бањама у Србији. Највише је стилски на њега утицала неороманичка архитектура која се баш тада ширила западном Европом, те је новоослобођена Србија помодно прихватила овај стил.

 

Зграда има уобичајени правоугаони облика и да би се постигла реминесценција на српске народне куће, приземље је изграђено од камена, док је спрат грађен од цигала и малтерисан, те касније офарбан у елегантно бело. Због хладноћа и врућина у овом крају, и спољни и унутрашњи зидови су дебели.

Дворац је једноспратна грађевина, а у приземљу се налази простран хол и две просторије. Монументалне степенице од камена воде на спрат, где се налази салон који има балкон, те четири собе за спавање, уобичајени манир тадашњих двораца. Испред дворца простирало се мало двориште и засвођена капија.

Како је обично био обичај да се сви људи крећу за крунисаним главама, тако је и у Србији у периоду власти Кнеза Александра Карађорђевића, од 1842. до 1858. године, Брестовачка Бања постала монденско средиште Србије, будући да су за кнезом дошли и припадници владајуће породице, те остали који су желели бити с њима у друштву – поглавито угледне личности и богаташи.

Кнез Александар волео је да проводи лето купајући се, одмарајући и у шетњама и лову на дивљач. Одмах после дворца, кнез је дао саградити неколико пратећих зграда одмах око дворца, а то су пре свега били „Ађутантски конак” и „Видиковац”, који данас не постоје. Такође, још је једно здање нестало: велика поплава почетком 20. века уништила је велико двоспратно здање познато под именом „Конаци кнегиње Љубице”.

Како су скоро све државе Европе тада биле монархије, владајуће куће су се угледале једна на другу, те је живот на двору био организован сасвим по угледу на друге европске дворове а церемонијали на њима су били образац за двор Карађорђевића. Међутим, већ 1858. године долази до још једне династичке смене, те Карађорђевићи одлазе са трона, а враћају се Обреновићи, те са одласком са престола Карађорђевићи одлазе и из бање, а дворац постаје скрајнут.

Дуго је требало да се дворац реконструише, и чекало се све до 1969., када је већ био девастиран због подземних вода, похлепних трагача за благом и једноставно, зуба времена. Друга реконструкција је била комплетнија, када је Завод за заштиту споменика културе у Нишу према идејном пројекту, извршио комплетну реконструкцију летњиковца. Обнова је започета августа 2007. и комплетно завршена 2009. године. Свечано је поново отворен 29. октобра 2009. године. Дворац је сада музеј који садржи сталну поставку предмета и докумената из времена династије Карађорђевића, а има и самоодрживост, будући да се на доњем спрату сада налази сала за романтична венчања, док је на горњем неколико соба предвиђених за различите музејске поставке.

Тренутно је у солидном стању, фасада се на неким местима оштетила. Улаз у објекат је дозвољен.