Дворци Србије

Грађанска кућа у Ул. Ђорђа Лешњака 1

Лесковац

У Лесковцу је још један објекат под заштитом државе, а то је грађанска кућа у Ул. Ђорђа Лешњака 1. Ова кућа је класичан пример грађанске архитектуре између два светска рата, а натпис на фасади, односно на “кули” нам говори да је грађена 1931. године. У питању је спратни објекат са мансардом, тамноокер боје, грађен у стилу еклектике. Подсећа нас на “златно доба” Лесковца.

Структура зграде је угаона и пружа могућност прављења заобљене “куполе” или куле, на граници две улице. Здање је асиметрично, јер се са једне стране налазе улазне степенице, док се са друге налази класична улична фасада са прозорима са арт-деко украсима који помало вуку на касну сецесију. Посебно је занимљива бордо кровна покривка на куполном делу, која има украсе типичне за сецесију. Улична фасада са два прозора у приземљу је једноставна, на спрату већ исказује елементе арт-декоа са слепим стубовима прилепљеним за фасаду, док је мансарда класичан арт-деко правоугаоних форми.

Објекат поседује три терасе – једна изнад улазног степеништа, која је најшира, друга на мансарди, и трећа, кружна, око обле бочне “куле”, која је у лошем стању.

Фасада објекта је на неким местима пропала, те јој је потреба реконструкција. На једном делу је реновирана и офарбана у јаркожуто, што одудара од сивог, задимљеног и патином начетог остатка фасаде. У кући данас живе две породице. Иза објекта је ресторан.

Улазак у објекат није дозвољен, будући да је у питању стамбени објекат.