Дворци Србије

Вила Палас

Врњачка Бања

Вила Палас у Врњачкој Бањи налази се у улици Гоце Делчева 7 и изграђена је између 1924. и 1926. године за Наталију Петровић, са надимком Талка. Њен супруг је пре Првог светског рата био окружни начелник Смедеревске Паланке и заједно са најстаријим сином учествовао је у борбама; након повлачења српске војске преко Албаније (новембар-децембар 1915.) стигао је у Алжир, где је погинуо пред крај рата.

Након рата, Талка је купила земљиште и изградила једну од највећих зграда у том подручју, са 15 соба, великом терасом, великом кухињом и рестораном, а све су служиле као пансион. Вилу је пројектовао инжењер из Врњачке Бање који је био „Бели Рус“, Гамалејев,  надахнут разгледницом из Алжира: направио њу у духу неокласицизма типичног за француске колоније у северној Африци; радове је изводио извођач Илија Стојановић. Правугаона у тлоцрту, зграда академског дизајна обележена је симетријом, подвученом с две бочне избочине на главној фасади. Ову симетрију наглашавају и архитектонски елементи попут полукружних отвора у приземљу који одговарају правоугаоним отворима на другом спрату. Зидови од опеке почивају на каменом постољу. Фасада је елегантне жуте боје, и цела монументална зграда подсећа на хотеле и пансионе у Опатији.

Два бочна ризалита имају полукружне балконе на спрату са оградама од кованог гвожђа; сачувани су и други декоративни елементи из периода, попут профилисаног кровног венца. Подрум зграде заузима кухиња и остава, док се собе за госте налазе у приземљу и на спрату. Многе личности су боравиле у овом пансиону, од којих је најпознатија глумица Жанка Стокић (1887-1947), често сматрана „српском Саром Бернар“.