Dvorci Srbije

Bogoslovski seminar

Sremski Karlovci

Zdanje Bogoslovije, odnosno zvanično, Bogoslovskog seminara je podignuto za potrebe internata za đake karlovačke Bogoslovije 19011903. godine pod pokroviteljstvom patrijarha Georgija Brankovića. Autor projekta bio je ponovo arhitekta Vladimir Nikolić, koji je na prelomu vekova projektovao najvelelepnija zdanja u Karlovcima. Na samom početku, zgrada je bila poznata kao „Narodni dom“.

Prvu redovnu bogoslovsku školu za pravoslavne Srbe osnovao je mitropolit karlovački Stefan Stratimirović u Karlovcima 1794. godine. Krajem 19. veka u okviru Bogoslovije osnovana je jedna od prvih katedri pčelarstva (prof. Jovan Živković) u Evropi. Treba naglasiti da je ognjište našeg poznatog i divnog crkvenog pojenja bilo u Karlovačkoj bogosloviji. To je čuveno karlovačko pojanje. Učitelji toga pjenija bili su prota Anastasije Popović i sveštenik Đura Popović. Atanasijevo pojanje sačuvano je i danas u crkvenoj muzici Kornelija Stankovića.

Bogoslovija ima kvadratnu osnovu i ispade na rubovima, ukrašenima dekorativnom rustikom. Centralno zdanje je pravljeno od fasadnih cigala, dok su ukrasi malterisani i obojeni u žuto, čime se dobija klasična zlatno-crvena kombinacija iz pravoslavne prapostojbine Srba. Široko ulazno stepenište čuvaju dve sfinge, sa obnaženim grudima. Na rubovima centralnog rizalita, na krovu, nalaze se dve alegorijske statue.

Danas u ovoj zgradi radi, od 1964. godine, bogoslovija (crkvena škola u rangu srednje škole) „Sveti Arsenije Sremac“ i Arhiv Srpske akademije nauka i umetnosti.

Zdanje je otvoreno za posetioce pod određenim uslovima. Njeno stanje je odlično.