Dvorci Srbije

Poštanski dom (Zadužbina Lazara Stojanovića)

Vrnjačka Banja

Zgrada poznata kao «Poštanski dom» u Vrnjačkoj Banji je Zadužbina Lazara Stojanovića, podignuta 1937. godine. Sredstva je obezbedio Zadužbinski fond Lazara i Anke Stojadinović, a svrha mu je bila oporavak poštanskih radnika. Tako je stvoren Sanatorijum koji ima visoko prizemlje, sprat i potkrovlje.

Projekat je predviđao da se u Poštanski dom smeštaju samo gosti, te je imala deset soba različite veličine na dva sprata i zajednička kupatila sa po dve kabine. Bila je veoma savremena i komforna za ono doba. Posedovala je, kao pravi hotel, i centralni hodnik. Temelji su građeni od nabijenog betona, a da bi ličila na srpske kuće iz tog dela zemlje, temelji su obloženi kamenom peščarom. Na gornjim spratovima je građena od cigala starinskog formata, i korišćen je krečni malter. Reljefna dekoracija je plitka, ali je naglašena na ugaonim površinama.

Najmonumentalniji deo je stepenište koje je dvokrako, a i ono i terasa je ograđeno belom balustradom, koja je u lepom kontrastu sa svetlonarandžatom fasadom. Terasa ukrašava glavnu fasadu, da bi gosti mogli da se druže i imaju lep pogled. Nameštaj je obezbedilo Udruženje PTT činovnika.

Nažalost, dugo je ova zgrada bila prepuštena nemaru, da bi 1990. izvršena obnova, no tom prilikom su izmenjene unutrašnje prostorije, ali i njihova oprema (postavljeni su novi podovi, keramičke pločice, uređena kupatila). Trpezarija i kotlarnica su tada dograđeni sa severne strane, a dodato je i mansardno rešenje potkrovlja, nalik na zgrade u Francuskoj. Mansarda je pokrivena bojenim limom.

Zgrada je u solidnom stanju.