Dvorci Srbije

Vila Torža

Savino Selo

Selo Torža (mađarski: Torzsa, sve od nemačkog originalnog imena Toršau (Torschau)) je nastalo kolonizacijom Nemaca u 18. veku, tačnije 1783. godine, mada se naselje istog imena pre turske invazije spominje još za vreme Bačke županije 1416. godine, iako je verovatno stanovništvo pobeglo na sever pred Osmanlijama, te je atar opusteo. Iseljenici su polazili za Toržu iz Manhajma, i to u nekoliko grupa, držeći se gotovo istog puta kao i osnivači ostalih nemačkih sela u Bačkoj. Selo je bilo toliko lepo da je krajem 19. veka u Barseloni osvojilo titulu «najlepšeg sela u Evropi», i imalo je 6.400 stanovnika, od kojih su Nemci uglavnom bili gazde, a Mađari radnici na posedima.

U tom periodu sagrađena je i najlepša građevina u Torži, koju ćemo za potrebe teksta nazvati Vila Torža. Krajem 19. veka bila je popularna mađarska secesija, te je u tom, tada pomodnom stilu, sagrađena i vila. Sagrađena je kao porodična kuća tamošnjeg veleposednika koji je imao i mlin u istom mestu. Arhitektura i dekorativni elementi na objektu ukazuju na ekonomski status porodice u čijem je vlasništvu zgrada bila. Vila je zeleno-rezeda boje, sa belim ukrasima. Posebno je lep trem od drveta sa čipkastim secesijskim ornamentima i drvenim stubovima, koji se nalazi ispred ulaznih vrata, sa strane kolskog ulaza.

Posle iseljavanja Nemaca posle Drugog svetskog rata, Torža je naseljena kolonistima-Srbima i dobila ime Savino Selo, po narodnom heroju Savi Kovačeviću, da bi se posle 1991. godine selo «ponovo posvetilo», ovaj put Svetom Savi. Vila je konfiskovana i u njoj je bila smeštena izdvojena ambulanta medicinskog centra „Veljko Vlahović“ iz Vrbasa. Međutim, u poslednjih 25 godina došlo je do devastacije vile, budući da je preko ulaznog puta koji je bio popločan ciglama, kako je to već bio običaj, postavljen beton, te je za nekoliko centimetara dignut nivo tla, te kola više nisu mogla ulaziti u ambulantu. Stoga je skinuta i ograda od kovanog gvožđa i vila je ostala bez vrata. Nedavno je ograda, sa oštećenjima, vraćena u dvorište, ali ne i na mesto na kome je bila. Nije restaurirana, a služila je za kapiju za izlaz kočija.

Vila nije u stanju raspada iako ukrasni delovi fasade otpadaju, ali joj je neophodna hitna rekonstrukcija.