Dvorci Srbije

Vila Nikolić (Kulturni centar)

Paraćin

Zgrada koja se nalazi u ulici Branka Krsmanovića 45 u Paraćinu izgrađena je 1926. godine za porodicu inženjera Predraga Nikolića, suosnivača i suvlasnika fabrike tekstila Braća Teokarević. Nikolić je bio paraćinski bogataš, koji je hteo da načini vilu i letnjikovac za svoju suprugu Engleskinju, po uzoru na letnjikovce u Engleskoj. Kako su imali mnogo vila u svom posedu, ovu su veoma retko koristili. Međutim, paradoksalno, izborom arhitekte, koji je bio doktor estetike i zaljubljenik u Francusku, zgrada bi se pre mogla naći negde u Parizu nego u Britaniji.

Napravljen je prema projektu arhitekte Milutina Borisavljevića, na koji je uticala francuska arhitektonska tradicija. Zgrada je stoga karakteristična za akademski stil u svojoj eklektičnoj varijanti, što je posebno vidljivo u detaljima: lučnim prozorima, vencima, pilastrima, ogradama na parapetima ispod prozora, kao i u krovnom vencu i mansardi. Kao reprezentativna građevina sagrađena je u parkovskom okruženju.

Unutra, u prizemlju, prostor je organizovan oko centralne sale; postoje dve spavaće sobe, radna soba, trpezarija i kuhinja. Drveno stepenište vodi i do potkrovlja i do podruma. Detalji su birani sa velikom pažnjom: kamin u holu je prekriven pločicama iz Čehoslovačke, lusteri od kovanog gvožđa ukrašeni su kristalnim globusima; zidovi su okrečeni, a plafoni ukrašeni gipsanim vencima i rozetama u prizemlju i drvetom u potkrovlju. Na prvom spratu nalazi se lučna terasa sa ukrasima u vidu amfora od kojih je jedna delimično slomljena.

Vila predstavlja divan primer gradske arhitekture s početka 20 veka. Posle rata vila je nacionalizovana i u njoj je dugo bio smešten Opštinski Komitet SKJ. Tokom renoviranja 1993. godine kuća gubi svoj prvobitni izgled prilagođvanjem ukusu privatnog lica. Za spomenik kulture proglašena je 27. novembra 1984. godine. Danas (počev od 2004.) se u njoj nalazi Galerija i Kulturni centar Paraćina.