Dvorci Srbije

Vila Lindenšmit

Bačka Palanka

Vila Lindenšmit u Bačkoj Palanci zbog svoje stilske čistote i slobodnijeg pristupa organizaciji unutrašnjeg prostora zaslužuje veliku pažnju i održavanje, kojeg, nažalost, nema. Vila Lindenšmit je izgrađena na samom početku 20. veka u sadašnjoj Ulici JNA, a pravo korišćenja ima dečji vrtić.

Vila Lindenšmit je na neki način nagoveštaj kako će se arhitektura razvijati u doba art-dekoa, jer na ovom objektu dominiraju linije koje vuku u visinu, što će kasnije biti zaštitni znak art-dekoa. Fasada je simetrična i žute boje sa belim ukrasima, gde dominira centralni deo sa tri ornamentirane bele linije. Levi deo fasade je asimetričan jer već predstavlja produžetak u trem koji ima stepenište i posebno lepu art-nuvo pokrivku od stakla i kovanog gvožđa. Na vrhu krova, na odžaku, nalazi se ukrasni metalni šiljak, a prisutni su i manji metalni ukrasi na drugim obodima krova.

Terasa je u lošem stanju, i urušava se, kao i ograda od kovanog gvožđa na njoj. Neki od prozora su zatvoreni metalnim pločama na mansardi, a zgrada ponegde prokišnjava iako u njoj deca imaju redovnu predšklosku nastavu. Prozori imaju originalne Šulcbergerove brave iz Budimpešte, stare preko 100 godina. Enterijer je delimično sačuvan iako je prilagođen predškolskom objektu. Kapija je u lošem stanju, kao i ograda koja je delimično uništena – obe su od kovanog gvožđa. Pomoćne prostorije više nisu za upotrebu i urušavaju se.

Stanje zgrade je prilično loše i potrebna je hitna sanacija, a u objekat je dozvoljen ulaz korisnicima.