Dvorci Srbije

Vila Dalmacija

Sokobanja

Bolnica Vila Dalmacija je u blizini centra grada, gradskog parka i Starog Zavoda-Sokograd. Vila se nalazi u ulici Vojvode Mišića br.11, u centru banjskog okruga Sokobanja. Izgrađena je 1930 -ih kao kuća za odmor za goste banje. Ima kameno postolje i zidove od opeke, a i stepenište je od kamena. Sve ovo imalo je za cilj podržavanje tradicionalne srpske seoske arhitekture. Spavaće sobe u prizemlju i na spratu raspoređene su sa obe strane centralnog hodnika, od kojih svaka ima svoj balkon sa ukrasnim gvozdenim ogradama crvenonarandžaste boje. Staro ime joj je „Dom Milanovo“, pod kojim ga pamte neki stanovnici Sokobanje.

Veći deo vile je u odličnom stanju, osim jednog dela koji ima polomljene prozore i stakla, koji stoje otvoreni. Fasada je svetlooker boje. Ulaz u objekat dozvoljen je gostima objekta.

Iz dvorišnog trema se ulazi u salon sa kaminom i drvenom kasetiranom tavanicom. Levo od salona je ekonomski deo (kuhinja), a desno još jedna sala za ručavanje. Na spratu se nalazi još jedan salon koji je sa holom povezan sa tri otvora, od kojih su dva krajnja zastakljena vitražima. Vitraži su urađeni u maniru art dekoa i predstavljaju dva sveca sa svojim atributima; jedan je sveti Hubert – zaštitnik lovaca, koji u ruci drži biskupsku palicu, a drugi je sveti Eligije – zaštitnik zanatlija, koji u ruci drži crkvu.

Vlasnik dvorca je Opština Nova Crnja, a od 1981. godine se u njemu nalazi motel sa restoranom. Na spratu i potkrovlju se nalazi 14 hotelskih soba (5 velikih apartmana i 9 dvokrevetnih soba). Nikola iz Turističke organizacije Nove Crnje vodi nas kroz dvorac i priča da nisu imali sreće sa poslednjim zakupcem, ženom iz Rumunije koja je bez konsultacija sa Zavodom isekla jedan broj stabala oko dvorca i od njih napravila stubove sa lampama, napravila je i par problematičnih intervencija u enterijeru, ali ništa što ne može da se popravi. Opština Nova Crnja ima ozbiljne planove sa dvorcem pošto je isti ušao na listu od 25 dvoraca u koji stižu francuski stručnjaci u septembru ove godine i koji će biti deo saradnje Srbije i Francuske na projektu „Dvorci Srbije – Zaštita kulturne baštine“. Takođe, u blizini dvorca otkrivene su termalne vode što daje neslućene mogućnosti za razvoj spa-turizma.