Dvorci Srbije

Vila Čomić

Kragujevac

U prostoru Memorijalnog parka „Šumarice“ u Kragujevcu, ušuškana u šumi, nalazi se vila koja se polako urušava. U pitanju je „Vila Čomić“, koja je u vlasništvu grada, i sagrađena je posle Velikog rata, a sada je u jadnom stanju. Kragujevčani veoma često i ne znaju za ovaj arhitektonski biser, a zbog toga što je bio godinama stecište narkomana i skitnica, i izbegavaju je u širokom luku. Vila je pripadala porodici Čomić, a posle 1945. je konfiskovana i prešla u državno vlasništvo.

Čomićeva vila se nalazi u sklopu Spomen-parka u Šumaricama, na tridesetak metara iza spomenika hrvatskog naroda. Vladimir Jagličić, direktor Spomen-parka, za «Blic» je 2007. izjavio da je «svojevremeno planirano da se nekadašnja vila, a danas „kuća strave“, preda umetnicima, ali je ta namera propala. Sa ljudima iz „Etno arta“, koji se bave tradicionalnom umetnošću i zanatima, razgovarano je da im se ustupi na korišćenje. Hteli su da je sami potpuno renoviraju, i da gradu zauzvrat svake godine poklanjaju određen broj svojih dela. Vlasti su odustale od dogovora, i taj objekat, koji je nekada davno bio sedište mesne zajednice Vinogradi, više puta je goreo, i postao mesto koje treba izbegavati.»

Ova monumentalna vila je svetlooker boje, sa rubovima od crvenih cigala, po čemu podseća na industrijske objekte. Ulazna vrata krasi toranj, a zgrada je sa spratom i potkrovljem i simetrična. Krov se u centralnom delu urušio, prozori su iščupani, kao i vrata, a stakala nema. Zidovi su ispisani grafitima, a unutrašnjost je puna smeća.

U zgradu je dozvoljen ulaz. Potrebna je hitna i sveobuhvatna restauracija.