Dvorci Srbije

„Turska kuća” u Ul. Miloša Obilića (Restoran Konak)

Leskovac

Po popisu iz 1888. u Leskovcu, koji je bio drugi po veličini grad u Srbiji, nalazilo se čak 500 «turskih kuća», koje zapravo nisu bile turske, već se taj stil s pravom naziva «balkanskim stilom». Zapravo, rušenje ovih kuća posle oslobođenja od Turaka je prvorazredni kulturocid srpskog identiteta, budući da su sličnog izgleda bile i kuće u srednjovekovnim srpskim gradovima, celoj srednjovekovnoj Evropi, Maloj Aziji i Bliskom Istoku, a sve je poteklo iz Vizantije. Ovaj tip kuće bi se pre mogao nazvati «vizantijskom kućom» nego turskom, ali skoro su sve kuće u Leskovcu nepovratno uništene, a danas je grad mogao biti kao Plovdiv, Veliko Trnovo, Mostar ili Ohrid.

Takva je i jedna kuća na adresi Miloša Obilića 1, u kojoj se danas nalazi zatvoreni Restoran Konak. Kuća je nastala u 19. veku, menjala je nekoliko vlasnika tokom 20. veka. Trenutni vlasnik otkupio ju je 1992. godine, a 1996. godine je potpuno rekonstruiše po originalnim nacrtima. Do skora je u kući bio restoran, a vlasnik trenutno menja namenu u dečji vrtić.

Kuća je prepoznatljive bele boje, spratna je, a gornji sprat izlazi iznad donjeg. Fasada je centralno simetrična, a sa svake strane se nalaze po četiri prozora na spratu, a dva u prizemlju. Terasa na centralnom delu fasade, na spratu, ima prepoznatljive ukrase od drveta. Očuvani su i originalni odžaci i drvena kapija. Krov je karakteristično četvoroslivni.

Zgrada je u dobrom stanju.