Dvorci Srbije

Vila Aleksandra Pavlovića (Vila Predsedništva Srbije, "Titova vila")

Zlatibor

Najlepše arhitektonsko delo na Zlatiboru bez sumnje je vila na Palisadu, koja, bez obzira na poznati naziv, nije građena za nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika. Jedini objekat u užem centru Zlatibora koji je Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu proglasio za kulturno dobro jeste čuvena Titova vila. Naime, pod tim imenom je već decenijama poznato prelepo zdanje na Palisadu, iako nije izgrađeno za doživotnog predsednika Jugoslavije.

Vila beogradskog advokata i preduzetnika Aleksandra Pavlovića u početku je nosila naziv ”Malgré Andrée” (Uprkos Andrei). Naime, Pavlovićeva supruga, gospođa Andre, kao da je predosećala burna vremena pa nije želela nikakvu kuću na dalekoj i za nju prilično nepoznatoj planini. Međutim, advokat je bio uporan i 1937. godine priveo je kraju zidanje ove prelepe kuće, prema projektu uglednog arhitekte Milutina Borisavljevića. Građena je u alpskom stilu, o čemu svedoče kosi krovovi i ukrasi na prozorima, ali pomalo emulira i lokalnu seosku arhitekturu zapadne Srbije.

Kasnije se ispostavilo da je Pavlovićeva supruga bila u pravu. Vila je nacionalizovana nakon Drugog svetskog rata i od tada neprestano menja vlasnike. Proglašena je Titovom, bez obzira na činjenicu da Maršal u njoj nikada nije boravio, ne računajući jedan kratak ručak u dvorištu 1974. godine. No, u to posleratno vreme mnogi objekti dobili su prefiks ”Titova”, što je još više povećavalo njihov značaj. Godinama je nosila i zvaničan naziv „Vila Predsedništva Vlade“, a vlasnik i korisnik je godinama posle rata bio i RTS (Radio-televizija Beograd). U njoj se danas nalazi apartman „Spas/Titova vila“, koji je moguće iznajmiti.

Nažalost, u poslednje vreme je došlo do prenamene okolnog parka i travnjaka, tako da su oko vile nikle višespratnice (hoteli), i potpuno je promenjeno okruženje vile, te više ne deluje reprezentativno, stišnjena u sendvič između kolosalnih savremenih struktura, bez zelenila.

U objekat je dozvoljen ulaz gostima apartmana.