Dvorci Srbije

Milošev konak (Konak Kneza Miloša)

Gornja Crnuća

Malo šumadijsko selo Gornja Crnuća pored Gornjeg Milanovca može se smatrati prvom prestonicom Kneževine Srbije za vreme kneza Miloša Obrenovića, tokom kratkog perioda vremena. Naime, tu se nalazi Konak Kneza Miloša, koji je dve godine služio kao Miloševa rezidencija i tu je knez doneo odluku da pokrene Drugi srpski ustanak protiv Osmanlija. Odavde je Miloš Obrenović vladao zemljom dve godine.

Kada je propao Prvi srpski ustanak 1813. posle povlačenja ruskih poslanika u Srbiji zbog Napoleonovog napada na Rusiju, knez Miloš je odlučio da ostane u zemlji, ali je otišao iz sela Brusnice i tragao je za sigurnim domom gde bi se sakrio od osmanskih trupa. Posle manastira Nikolje, pećine pored sela Šarani, i planine Kablar, konačno se skrasio ispod planine Rudnik, u selu Gorna Crnuća, koje je bilo daleko od puteva i okruženo šumom.

Milošev konak predstavlja pravo arhitektonsko blago Šumadije, budući da je to kuća koja je bila tipična za ovaj kraj pre 200 godina – brvnara «osaćanka», podignuta na strmini. Graditeljevo ime je ostalo nepoznato, a u pitanju je dvodelna brvnara koja se sastoji od „kuće” tj. ognjišta, sobe sa zidanom peći, podruma ispod sobe i doksatom (pokrivenom terasom-tremom) uz nju. Klasično raspoređeni, u dvorištu se nalaze šumadijski seoski objekti koji spadaju u pomoćnu arhitekturu, naravno, svi od drveta kao najbližeg građevinskog materijala: vajat (drvena kućica bez prozora koja služi kao eksterna ostava), čardak, pušnica i ambar. Četvorovodni strmi krov bio je od drveta, sa visokim dimnjakom i velikom strehom, pokriven drvenim daščicima – tipičnom šindrom. Jedna spavaonica sačuvala je autentičnu atmosferu, kamin sa delom nameštaja i ugrađena kaljevom peći.

U Konaku se sada nalazi stalna postavka pod nazivom „Srpska kuća u prvoj polovini 19. veka“; rekonstrukciju pokućstva sačinjavaju eksponati iz perioda Drugog srpskog ustanka – autentični predmeti korišćeni u to vreme. Njime upravlja Muzej rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu. Jednim delom je moguće dokučiti kako je izgledao život u ovakvim kućama, a takođe je moguće videti i oružje iz vremena ustanaka.

Kuća je u dobrom stanju, a ulaz u muzej je, naravno, dozvoljen.