Dvorci Srbije

Kuća Ace Stanojevića

Knjaževac

Kuća Ace Stanojevića je ime po kome su od nastanka kuće Zaječarci nazivali današnju zgradu koja služi kao jedan od objekata Zavičajnog muzeja. Sam Aca Stanojević (1852-1947) bio je osnivač i vođa Narodne radikalne stranke kao i istaknuta narodna ličnost. Rođen je u Knjaževcu, a bio je predsednik Narodne skupštine. Njegova kuća je bila građena između 1903. i 1912. godine, i to u vreme dok je on bio predsednik Narodne skupštine. Planove za kuću napravio je građevinski preduzetnik Jovan (Johan) Fogler, poreklom iz Beča.

Bila je to kuća sa dvorištem, predbaštom i ogradom. Kuća je građena u dve faze, i ima bogatu fasadnu plastiku u sklopu dvorišta sa ogradom. Svojom masom ne izlazi na regulacionu liniju ulice već ima predbaštu, tako da njen spoljni izgled podseća na italijanske vile, sa tada popularnim i modernim ulaznim tremom koji je veoma atraktivan i upečatljiv i građen je od drveta, po čemu je cela kuća karakteristična i nosi elemente secesije, bogato i štedro koristeći drvo kao materijal za tremove i krovne ukrase.

Poslednja naslednica kuće, Branislava Marković, zaveštala je kuću gradu. U cilju očuvanja objekta na postojećoj lokaciji, kao i njegove arhitektonske i ambijentalne vrednosti, ali i njenog adekvatnog prezentovanja, proglašena je spomenikom kulture 1983. godine. Konzervatorsko-restauratorske radove izvodi Zavod za zaštitu spomenika iz Niša i Zavičajni muzej Knjaževca po projektu arh. Milorada Vujinovića, dok je projekat koncepcije adaptacije i muzejske postavke uradila Dušica Živković, savetnik-etnolog Zavičajnog muzeja u Knjaževcu. Radovi su trajali od 1987. do 1988. godine, kada je objekat otvoren za posetioce kao Muzej grada ili Gradska kuća. Ovaj objekat počinje sa radom kao muzejski prostor 4. septembra 1989. godine. Osim muzejske ima i reprezentativnu i spomeničku namenu.

U donjem delu objekta postoji prostor za prodajnu galeriju i sala za venčavanje. Gornji sprat je prikaz nekadašnjeg enterijera gradske kuće sa nameštajem iz 19. i 20. veka, onako kako bi tadašnja kuća bogatih građana mogla izgledati. Osim ličnih stvari i nameštaja ove istorijske ličnosti, tamo se mogu videti i stvari knjaževačih gradskih porodica.

U objekat je dozvoljen ulaz posetiocima muzeja.