Dvorci Srbije

Kraljeva vila

Oplenac

Na Oplencu se nalaze dve vile, jedna za odmor kraljice, a druga za odmor kralja. Obe su podignute za potrebe kraljevske porodice Karađorđević.

Kralj Petar je, što je zanimljivo, septembra 1914. godine, u jeku Prvog svetskog rata, izabrao mesto između Malog i Velikog Oplenca za lokaciju svoje vile. Za razliku od «Petrove kuće» gde je obitavao i u koju se uselio «van plana», budući da je ona projektovana za radnike i sveštenika, ova vila je trebala biti pravljena upravo za kralja.

Vila je gađena je po projektu arhitekte Aleksandra Jankovića. Srbija je, ulaskom Bugarske u rat, morala u evakuaciju, te su 1915. godine radovi na vili prekinuti i zamrznuti, čekajući bolje dane i slobodu. Nastavljeni su posle oslobođenja, a za sve to vreme je kralj bio u Petrovoj kući, da bi umro 1921., ne dočekavši sagrađenu vilu koju je toliko čekao. Vila je završena 1923. godine.

Terasa na istočnoj strani vile je naknadno podignuta, 1925. godine. Vila je skladno projektovana, ima suteren (podrum) i potkrovlje (mansardu) i služila je kao radni i životni prostor koji se dobro uklapa u privatni prostor koji koristi kraljevska porodica. Unutrašnjost je bila ukrašena umetničkim slikama (prema popisu iz 1930. bilo je čak 114 slika) , kao i tri biste. Slike su se nalazile u holu, kraljevoj kancelariji, kraljičinoj sobi i u potkrovlju. Pored slika bilo je sjajnih komada nameštaja, dve police za knjige u salonu, a u kraljevoj kancelariji izdvajao se rezbareni sto sa fiokama, ukrašenim priborom za pisanje, stonom lampom, kožnom stolicom i dvema policama za knjige od drveta limuna.

Nakon Drugog svetskog rata je oduzeta Karađorđevićima i još nije vraćena, te je i dalje u nadležnosti Vlade Republike Srbije, iako u njoj povremeno odseda i porodica Njegovog visočanstva prestolonaslednika Aleksandra. U Kraljevoj vili je od povratka u domovinu do svoje smrti živeo popularni princ Tomislav Karađorđević (1928-2000).