Dvorci Srbije

Dvorac Fric–Hristić

Bačko Novo Selo

Dvorac Fric-Hristić se nalazi u Bačkom Novom Selu, u naselju smeštenom u opštini Bač, na samoj obali Dunava, i više puta je ovo selo devastirano i plavljeno. Bačko Novo Selo je nekadašnji nemački Nojdorf (Neudosrf) koji je posle Drugog svetskog rata naseljen bosanskim muslimanima – kolonistima. Na mađarskom se, zanimljivo, zove Bácsújlak (Bačujlak) ili Bački Ilok, iako nije preko puta sremskog Iloka. Dvorac Fric – Hristić sagrađen je 1900. godine i sagradile su ga dve porodice: Hristić i Fric, i nalazi se na uglu ulica Josifa Pančića i Vuka Karadžića u Bačkom Novom Selu. One su na prelazu dva veka podigle velelepno zdanje dvorca, kao reprezentativnu kuću za stanovanje. Jedan deo dvorca je pripadao porodici Fric, koja je bila jevrejskog porekla, a drugi deo zgrade je pripadao porodici Hristić iz Bačke Palanke, koja je bila srpskog porekla.

U osnovnom obliku zgrada je imala drugačiji izgled, a današnji izgled je plod naknadnih adaptacija posle Drugog svetskog rata. Dvorac je sagrađen u klasicističkom stilu. Zgrada je bila sastavljena iz dva dela, koja se nisu arhitektonski bitno razlikovala.

Tragično, reprezentativniji deo zgrade je srušen nakon nacionalizacije, dok su prateći objekti kompleksa dvorca srušeni 70-tih godina 20. veka. Ostalo je malo od velelepne građevine, ali i to propada. Preostali deo objekta, koji se danas može videti je pretrpeo manje izmene, ali je u osnovi izgled ostao isti. Izgrađen je jednostavno, bez puno upotrebe dekorativnih elemenata na spoljnoj fasadi i unutrašnjosti objekta. Tamnooker je boje.

Do skoro se u ovoj zgradi nalazila osnovna škola. Takođe, jednu od prostorija koristila je islamska zajednica. Danas je dvorac napušten, stakla su slomljena, a stolarija je polomljena i trula. Krov je na nekim mestima propao i preti mu potpuna devastacija.

 

Podnet je predlog za zaštitu objekta i on se sada nalazi u takozvanoj prethodnoj zaštiti, a zaštita je još uvek u postupku. Objekat se nalazi u društvenoj svojini, u veoma je lošem stanju i nije otvoren za posete. U devastiranom dvorcu u prozoru se nalaze časopis «Namaz u slikama» i «Islam» iz 2012. koje je koristila Islamska zajednica u verskim školama. Na zidu zakatančene vile je kalendar iz 2012. Tad je verovatno iseljena a sad se urušava.